14 reacties
Terug naar het overzicht

10 Tips die helpen om te stoppen met roken

Het is duidelijk dat roken een ernstige verslaving is. Het stoppen met roken is dan ook een zware uitdaging.

Er zijn vele manieren om te stoppen met roken dat het moeilijk wordt om een keuze te maken hoe je dit wilt aanpakken.
Je kan Acupunctuur proberen, hypnose ondergaan of met medicatie afkicken. Daarnaast zijn er nog vele andere opties die je kunnen helpen.


Maar wat is er echt nodig om te kunnen stoppen met roken. Hier volgen 10 Tips die je verder kunnen helpen:

1. Bepaal het exacte tijdstip waarop je wilt stoppen

Het juiste moment vinden om te stoppen is de eerste stap in het afkicken van de sigaret. Zoek een datum die je bijblijft of die je een goed gevoel geeft of waar je een leuke herinnering aan hebt. Nieuwjaarsdag, 1 april, een verjaardag of jouw naamdag, zijn perfecte momenten om de sigaret af te zweren. Je kan nadien makkelijk berekenen hoe lang je gestopt bent.

2. Waarom stop je

Eens je stopt met roken zal je regelmatig overmand worden door een hevig verlangen naar een sigaret. Op die momenten is het belangrijk te onthouden waarom je bent gestopt. Was je buiten adem als je de trap opliep? Voelde je jezelf ongezond. Kreeg je een zweetaanval bij het idee zonder sigaretten te vallen. Was het roken te duur? Stonken je kleren na een avondje uit?

3. Ken je gewoontes

Het roken gaat steeds gepaard met routines. Probeer een beeld te krijgen welke routines jij hebt. Dit maakt het makkelijk om de moeilijkste afkick-momenten in te schatten.

Met deze kennis ben je al een beetje gewapend en kan je inschatten wanneer jouw zwakke momenten komen.

4. Start niet in een veilige modus

Falen is geen optie. Bouw dan ook geen veiligheidsmaatregelen in. Begin zeker niet met verzacht-technieken toe te passen zoals ” ik mag in het weekend wel een sigaret roken” of “1 sigaretje kan geen kwaad”. Je wilt stoppen met roken, dan kan 1 sigaret wel kwaad.

5. Informeer jouw omgeving op voorhand

Om te kunnen stoppen met roken kan je best jouw omgeving informeren. Vertel hen over jouw intentie. Je zal in het begin zeker humeurig of nerveus zijn. Je vrienden en familie kunnen dit makkelijker plaatsen en aanvaarden als ze de oorzaak kennen.

Door je intentie kenbaar te maken, verhoog je ook de druk op jezelf om door te bijten.

6. Gebruik Youlcee.com om je in je voornemen te sterken

Maak een challenge aan waarin je beloofd  een jaar niet te roken. Link jouw challenge aan een van de vele goede doelen, zoals Stichting tegen Kanker, Bednet, Cliniclowns,… en vraag jouw vrienden om je challenge te sponsoren.

Haal je jouw voornemen, dan gaat het ingezamelde geld naar het goede doel van jouw keuze. Haal je jouw voornemen niet, dan keert het sponsorgeld terug naar jouw sponsors (als credits op de website). Ideaal als extra motivatie.

7. De voor en na’s

Neem foto’s die getuigen van de impact van jouw roken.  Een foto van de nicotineplekken op jouw gebit, een close-up van je huid of van de rimpel(tjes) in je gezicht. Neem dezelfde foto’s na 3 of 6 maanden en sta versteld van het verschil.

8. Rook je laatste sigaret

Het moment van de allerlaatste sigaret is aangekomen. Neem afscheid van de sigaret. Rook je laatste sigaret en geniet ervan. Het is dan ook dé allerlaatste sigaret. Neem een foto van jouw laatste sigaret en nadien van de peuk. Kader jouw peuk in! (met rouwband eromheen). Gooi de overige sigaretten weg of geef ze weg aan iemand die je haat.

9. De tijdslijn

Je bent nu gestopt met roken. proficiat. Weet dat er verschillende ontwenningsverschijnselen zijn. Deze zullen je nog een tijd achtervolgen.

Lees meer over de ontwenningsverschijnselen op de website van Tabakstop. Het is ook handig te begrijpen wat er in jouw lichaam afspeelt. Dit kan je helpen op een zwak moment wanneer de drang om te roken terug opspeelt.(artikel op www.gezondheid.be )

10. de e-sigaret

Het vapen of dampen blijkt minder schadelijk te zijn dan het roken. Je neemt  minder schadelijke chemicaliën op. Maar waarom zou je vapen als je wilt stoppen? Als je e-sigaretten rookt, zal je makkelijker op een zwak moment toch een sigaretje opsteken vermits je nadien toch gewoon opnieuw gezond kan roken!  Door te vapen, blijf je de handeling van het roken herhalen en maak je het jezelf moeilijker om definitief te stoppen.  Dus beter gewoon stoppen nietwaar.

Hou in gedachte –  als je toen stoer genoeg was om te beginnen roken, dan ben je nu zeker stoer genoeg om te kunnen stoppen! Je moet gewoon geen “eerste sigaret opsteken”.

Veel succes

Bernard