0 reacties
Terug naar het overzicht

Alternatief coronawoordenboekje

Coronakapsel, raamknuffelen, aanlooplessen,… De laatste weken werd het woordenboek weer flink uitgebreid. De vraag is natuurlijk welke van deze begrippen zich definitief in onze taal zullen nestelen. Wanneer het coronavirus uit onze levens verdwijnt, neemt het ongetwijfeld veel van deze woorden met zich mee. Maar er zijn ook blijvertjes. In mijn geval zijn dat deze drie: allesbehalve neologismen, wél termen die meer op de voorgrond zijn gekomen.

Mildheid

Vrouw in kleermakerszit op onopgemaakt bed
Rommelige kamer? Hou het zen!

Zeg dat woord eens hardop. Proef het op je tong. Mildheid. Word je er niet meteen rustig van?
Daarom pleit ik graag voor meer mildheid. Heeft iedereen in je omgeving de voorbije weken zijn huis gerenoveerd en is het bij jou nog steeds een puinhoop? Of omgekeerd: heb jij leren programmeren en heeft je huisgenoot zijn studieboeken niet aangeraakt? Maak je er niet druk om. Wees mild voor jezelf en voor anderen. Iedereen gaat anders om met crisissen, dat is wel gebleken. Erger je niet, ga voorbij aan wat je stoort, laat het los. Niet te veel op sociale media vertoeven kan ook helpen.

Klein gelukske

Dubbele regenboog boven Antwerpen

Ann De Craemer schreef er al over toen corona nog gewoon Latijn was voor kroon. Dankbaar zijn voor de kleine dingen des levens, het is een kunst die we in het hectische leven van alledag wel eens uit het oog verliezen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik stond onlangs met een grote smile naar een regenboog te kijken. Een dubbele dan nog. Aandacht hebben voor de fijne en kleine dingen des levens, het is een eenvoudige manier om je dagen extra kleur te geven. Of we nu mogen buitenkomen of net niet.

Puzzelen

Vroeger puzzelde ik alleen tijdens de kerstvakantie, want “dan blijf je toch wat vaker binnen dan gewoonlijk”. Het mag dan ook niet verbazen dat ik puzzelen herontdekt heb als een van mijn favoriete bezigheden. Ik bestelde er online, liet er enkele overkomen uit het ouderlijk huis en vormde de (gelukkig grote) eettafel om tot puzzeltafel. Terwijl ik rustig en systematisch de juiste stukjes uitzoek, luister ik naar allerlei podcasts, zowel verhalen als persoonlijke getuigenissen van ondernemers. Heerlijk.

Afgewerkte puzzel van het Colosseum

Tijd voor een nieuwe challenge!

Hoe zit dat bij jou? Is er iets aan je levensstijl veranderd en wil je die verandering bestendigen? Maak er dan een challenge van! Enkele suggesties:

– Een maand lang een dankbaarheidsdagboek bijhouden, waarin je elke avond drie dingen noteert waar je dankbaar voor bent. Niet simpel op een rotdag waarop alles in het honderd loopt!

– Samen met een vriend 10 minuten per dag mediteren.

– Eén keer per week puzzelen met iemand uit je bubbel. Het ideale moment voor een goed gesprek, om je hart te luchten én een luisterend oor te bieden.

Misschien wil je een heel andere challenge opstarten? Maak ‘m snel aan hier op Youlcee en weet dat het volledige team achter je staat. Ready, set, go!