0 reacties
Terug naar het overzicht

België komt tot stilstand door het Covid-19 virus

“lockdown” vanaf woensdagmiddag 18 maart

Ik geloof,  dat ik samen met miljoenen andere mensen wereldwijd, voor de grootse uitdaging van mijn leven heb gestaan : het Corona-virus en de daaraan gekoppelde lockdown op een positieve manier overleven …

verlaten strand

Nu we langzaam maar zeker uit deze impasse geraken en de lockdown maatregelen mondjesmaat gaan versoepeld worden, vond ik het tijd om mijn persoonlijke terugblik neer te schrijven.

Zelf zaten wij in Spanje toen deze pandemie uitbrak en de lockdown daar al van start ging. Een bizarre gewaarwording, volkomen lege stranden, dijken en terrassen in Spanje.  

Voorzien van een mondmasker zijn we gelukkig veilig thuis gekomen. 

Wat er op dit ogenblik rondom ons gebeurt, raakt ons diep. Voor ieder van ons jong & oud, waar we ook wonen op de deze wereldbol. Dagelijks worden we geconfronteerd met het Corona-virus. Ofwel in familiale kring of via de media.  Hoeveel mensen wereldwijd zouden nu niet gekluisterd zitten aan hun televisie of radio om de laatste nieuwsberichten over COVID-19 te beluisteren, te verwerken? Angst heeft de overhand gekregen bij velen onder ons. Meer dan begrijpelijk. Maar angst is een gemoedstoestand die ons dusdanig in een greep kan houden, met lichamelijk en geestelijke klachten als gevolg. We mogen onze angst niet laten overwinnen. Ik weet gemakkelijker gezegd dan gedaan en afhankelijk van je leefsituatie is dit een kleine of grotere uitdaging.

Gelukkig konden wij genieten van onze tuin met dit prachtige weer, maar mijn hart ging  uit naar alle mensen die gekluisterd waren aan hun appartement, met of zonder terras, met of zonder kinderen …

We staan de komende weken nog voor enorme uitdagingen. De maatregelen genomen door de regeringen om de verspreiding te voorkomen, hebben een ongeziene impact op onze samenleving en economie. De lockdown in verschillende landen is reeds een feit en heel veel mensen hebben het nu moeilijk met de eenzaamheid thuis, het sociale contact, wij zijn nu éénmaal een kudde gezelschapsmensen. Dit zit in ons DNA! Maar wat zijn we ook een vindingrijk volk, op sociale media verschijnen de tofste, zotste hartverwarmende initiatieven. 

Corona-terminologie

Iedereen weet ondertussen al wel waar Covid-19 voor staat. Bij een pandemie hoort blijkbaar ook een eigen woordenschat. Via de media stromen nieuwe woorden onze woonkamer binnen. Volgens Taalkundige Ton den Boon (taalkundige en hoofdredacteur van het ‘Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal’) zie je door de taal altijd wat er in de werkelijkheid gebeurt en zie je de werkelijkheid ook veranderen.

Social distancing, anderhalve meter, preteaching, blijf in uw kot, flatten the curve, viroloog, quarantaine, coronahamsteren (denk maar aan de lege rekken WC-papier), hoesthygiëne (het nieuwe ellebooghoesten), besmettingshaard, wuifbezoek, zorgapplaus (verdienen zij niet iets meer dan enkel applaus ?!), thuiswerken, FFP-masker, coronamode (de mode waarin beschermende middelen, zoals mondkapjes en handschoenen, zijn geïntegreerd, (modemerken produceren nu ook al mondmaskers))

Mondmaskers maken en dragen

Om dan nog maar te zwijgen van de problematiek rond deze mondmaskers. Gelukkig zijn we hier ook met zijn allen creatief geweest en zijn we massaal achter onze naaimachine gekropen.

meter maakt zelf mondmasker

De beelden die we zo te zien kregen waren hartverwarmend. Zelfs mijn meter van 93 jaar is er in geslaagd haar te voorzien van de nodige bescherming. Ik ben zo trots op haar.

handgemaakt mondmasker

Of wat denk je van mijn  moeder die een chiquere uitgave voor mij heeft gemaakt omdat ik moet gaan solliciteren, hoe zalig is dat …

Wat doet Covid-19 met de mensheid, met de wereld?

Het coronavirus is een internationale crisis en een persoonlijke tragedie voor degenen die geliefden hebben verloren. In eenzaamheid  moeten sterven, en geen afscheid kunnen nemen van je geliefden is mensonterend. Volgens een artikel in de Standaard kreeg noodlijn Tele-Onthaal twintig procent meer oproepen sinds het land half op slot ging door corona. De Vlaming belt en chat over gezondheid, relaties en eenzaamheid.

We zitten opgesloten in ons eigen huis. Geen uitstappen naar je stamkroeg, geen filmpje in de bioscoop, niet gezellig gaan shoppen met vriendinnen, geen familiebezoeken, niet op reis kunnen gaan, geen terrasje met het mooie weer,  dit zijn allemaal No Go’s. Activiteiten vallen stil, naar school gaan wordt geschrapt, het sociale leven valt stil, …. Je hebt plots een zee van tijd.

Het is een ellendige periode, maar we zullen hier met zijn allen door moeten. 

Als je leven op de kop staat, gelden de normale regels niet meer. Je bent veel emotioneler en sneller uit evenwicht. Boosheid en verdriet nemen sneller de bovenhand. Maar probeer  enthousiast te blijven en te genieten van kleine dingen, kleine gebaren.

Een evenwicht vinden

Gelukkig mochten we in België nog wel naar buiten om te gaan sporten in openlucht en dit samen met 1 extra persoon. Wel stelde ik de overbevolkte fietsostrades in vraag …ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit niet door iedereen evengoed werd opgevolgd ?!

Met de hulp van mijn  Qi gong begeleidster heb ik door oefeningen in de buitenlucht mijn  immuunsysteem en energiehuishouding kunnen aansterken. Lichaam en geest hebben zo rust en balans kunnen vinden.

met de natuur in verbinding
met de natuur in verbinding
lente tafereel

Wat doet Covid-19 met het klimaat

Volgens een reportage van VRT ondervinden de economieën wereldwijd een impact van de coronacrisis. Door de lockdown en het massaal thuiswerken daalt ook de uitstoot van broeikasgassen. De Chinese economie was de eerste die getroffen werd. Op satellietfoto’s was het effect in China duidelijk te zien: de vervuilende stoffen in de lucht (en dus de algemene uitstoot) gingen fors naar beneden. Daar zien we de eerste voorzichtige tekenen dat er weldegelijk een positieve impact is op de CO₂-uitstoot. 

Laten we toch proberen om met gans de mensheid, na deze lockdown, het woon-werkverkeer te blijven beperken en dus minder te gaan pendelen. Laat de overheid  thuiswerken promoten en het online vergaderen doorzetten waar mogelijk. Kan dit nieuwe werkgedrag overleven na de huidige wereldwijde noodsituatie ?

Wat doet Covid-19 met de economie

De coronacrisis heeft een bijzonder bruuske impact op de economie. We kennen nu dan wel een klimaatvriendelijker werkgedrag ( het thuiswerken), maar zoveel sectoren, zoveel kleine zelfstandige worden zwaar geraakt door de genomen maatregelen van de overheid. Denk maar aan de luchtvaart-, toerisme-, horeca sector, het is vechten om te overleven.

Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent)   heeft er vertrouwen in dat de arbeidsmarkt de economie zal volgen, als de economische motor weer aanslaat. “Economische groei en arbeidsmarkt gaan hand in hand. Het is dus belangrijk om de economie weer aan te zwengelen door de juiste uitgaven te doen.”

Wat doet Covid-19 met mij en mijn familie

Na enkele weken thuis te zijn,  en de klusjeslijst was al gehalveerd, begon langzaam het idee in mijn hoofd te broeien, om de oude kettingbrieven van vroeger in een nieuw, modern jasje te steken met de hoop op deze manier een boodschap van positiviteit en samenhorigheid tot stand te brengen. Het was niet mijn bedoeling om het record kettingbrieven te verbreken, maar mensen te verbinden op een aangename manier en ondanks het zware Corona-tijdperk toch een positieve noot in de huiskamers te krijgen door middel van een anekdote, een kort verhaal, een liedje waar je nu blij van wordt of dat steun biedt, een gedicht, een foto, …  helaas heb ik hier maar van 3 personen een reactie op gekregen. Tot zover dit experiment.  

Door onze 2 jongvolwassen zonen, hebben we de wereld van videochatten leren kennen en kwam Amsterdam (waar de jongste nu woont) toch bij ons in de huiskamer, even ‘gezellig’ virtueel de grens over. Niet hetzelfde, maar het deed wel deugd aan mijn moederhart.

Familie-apero via Jitsi om zo de verjaardagen een beetje te vieren. Spaanse les ging door via Skype, filmpjes zien op TikTok, vrienden werden bijgepraat via zoom, en de oudste zoon had elke vrijdagavond groepsquiz via houseparty. 

Thema-avonden

Zo ontstond het idee van de oudste zoon : laat ons elke zondag een thema-avond doen, we kiezen een bepaald land uit en maken dan het avondmaaltijd in functie van dat land. Een beetje op reis gaan in uw eigen kot. Top, zo gezegd zo gedaan.  Maar wij zouden niet onszelf zijn om daar nog wat extra aan toe te voegen. Laat ons dan ook maar meteen gebruik maken van de klederdracht van dat land. Om vrienden en familie te laten meegenieten posten we telkens enkele foto’s van ons gebeuren op sociale media. Nu 4 weken en 4 thema’s later, krijgen we gedurende de week al vragen naar het nieuwe thema. Nooit gedacht dat dit de mensen zo zou bezighouden. Wordt dus vervolgd ☺

Graag wil ik jullie nog even laten meegenieten van deze 4 thema’s :

High Tea

High Tea in England

Een Griekse avond

We hadden zin in een griekse avond!

Mexicaanse avond

Mexico Mexicooo (je mag gerust dit lied van de zangeres zonder naam zingen)

American Trash

Welcome to America!

Zoals steeds wil ik eindigen met een spreuk van Bond zonder Naam.  Deze week kon ik niet kiezen, dus jullie krijgen ze alle twee cadeau. Want een beetje luchtigheid te midden van deze moeilijke tijden doet wonderen. Graag wil ik dankbaarheid tonen aan al de mensen (teveel om op te noemen) die zich tijdens deze Corona-crisis hebben ingezet. Op welke manier dan ook!

Hou jullie gezond en zorg goed voor elkaar.

extra info: