32 reacties
Terug naar het overzicht

zonder Dagen zonder Vlees

Het sloeg deze week in als een bom.  In 2018 gaat Dagen zonder Vlees geen campagne voeren!  Na 6 succesvolle jaren campagne voeren, wil het team achter DzV zich herbronnen. Begrijpelijk. Hopelijk wordt het voor hen een inspirerend sabatjaar. En doen ze hiermee genoeg inspiratie op voor nieuwe campagnes. Maar wat moet de vastende Vlaming in 2018 dan doen?

vegetarian photo

VASTEN ALS CONCEPT

Het idee van de Dagen zonder Vlees is gebaseerd op het Christelijke Vasten. Theoretisch gesproken is het vasten een periode van onthouding. Hierdoor kan men zich concentreren op een spirituele groei. Men kan vasten door zich van voedsel, drank, slaap of seks te onthouden. Er zijn echter geen vaste regels. Iedereen kan vasten en het hoeft niet over eten te gaan. Want iedereen kan wel iets opgeven om zich beter te focussen. Zelfs een tijdlang de televisie uitzetten kan een effectieve manier van vasten zijn.

Alle grote religies kennen periodes waar opgeroepen wordt om te matigen of te vasten. De joden vasten op Jom Kipoer, de moslims vieren Ramadan als een vastenmaand. Boeddhisten kennen geen vaste regels voor het vasten. De meeste boeddhisten zijn vegetarisch omdat ze tegen het doden van dieren zijn. Je mag een levend wezen eenvoudigweg geen kwaad doen. Hindoes zijn normaal gesproken vegetarisch en ze mogen geen alcohol drinken. Er wordt hen gevraagd van op regelmatige basis te vasten. Gedurende Navaratri eten velen gedurende 9 dagen vegetarisch, zoutloos, en gebruiken ze geen uien of knoflook.

GEEN DAGEN ZONDER VLEES!

colourful vegetables

Op hun eigen website beschrijven ze het perfect. Dagen Zonder Vlees heeft een frisse golf van bewustwording, inspiratie én gedragsverandering rond duurzame voeding teweeggebracht. De thematiek leefde in kranten, op sociale media, restaurants, scholen en bedrijven. Het werd besproken in het Parlement tot aan de cafétoog en vooral… rond de keukentafel.

Dagen zonder Vlees heeft zich inderdaad sterk opgesteld rond sensibilisering. Met als doel de impact van “het dagelijkse stukje vlees” te laten zien. Nadien werden er nieuwe thema’s aan toegevoegd. Er werden gewerkt rond het vermijden van voedselafval of het gebruik van seizoensgroenten.

ALTERNATIEVEN RONDOM HET VASTENTHEMA

Natuurlijk zijn er een variaties op het basis thema ontstaan die spannend zijn.  Zoals “Dagen zonder suiker”, “Dagen zonder klagen” of “Dagen zonder alcohol”. Maar 40 dagen zonder vlees blijft het hangen. Het helpt ons beseffen dat dierlijke producten niet essentieel zijn om gezond te leven. Daarnaast helpt het om de ecologische afdruk te verminderen en bespaart het veel dierenleed. Reden genoeg dus om de challenge aan te gaan. Ga daarom de challenge nu aan via Youlcee.com.

YOULCEE CHALLENGE – 40 DAGEN ZONDER VLEES

Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan?

Start dan kosteloos jouw challenge en eet geen vlees gedurende 40 dagen. De challenge loopt van 14/02 tot en met 30/03. Gedurende deze periode mag je geen vlees eten. Enkel op zondagen mag je zondigen en met mate vlees consumeren.

Ga de challenge aan en link jouw uitdaging aan een goed doel naar keuze. Gebruik social media om jouw omgeving op de hoogte te brengen van jouw voornemen. En vraag vrienden en familie om je te sponsoren.

Laat zien dat je de challenge aandurft en aankan. Enkel door te volharden krijgt het goede doel het ingezamelde geld. Als dat geen reden is om even geen hamburger of steak te eten! En voor de duidelijkheid – salami (of andere afgeleide producten van vlees) is ook vlees.

Meer informatie over het aanmaken van een challenge vind je in de FAQ .

Meer info over hoe je jouw voornemen makkelijk kan volhouden

Veel succes en plezier met het aangaan van jouw uitdaging

Bernard