0 reacties
Terug naar het overzicht

Smartphone detox – is dit nodig? (deel 1)

Wat zijn de voordelen van een Smartphone?

De vraag is simpel :”Is het hebben van een smartphone een goede zaak?”

De eerste argumenten om dit te bevestigen, komen direct. Je hebt directe kennis ter beschikking. Elke vraag kan je opzoeken en de kans is groot dat je een antwoord zal vinden. Je kan opzoeken wanneer het gaat regenen, welke talen er in Spanje gesproken worden of wie het WK voetbal het meest heeft gewonnen. Je kan zoeken naar het dichtstbijzijnde Thais restaurant en hoe anderen de service en kwaliteit van dit restaurant hebben ervaren.

Smartphone

Misschien nog belangrijker is de snelheid waarmee je jouw vrienden en kennissen kan bereiken. Via Facebook en Instagram lees je hun verhalen, via WhatsApp kan je hen direct tekstjes sturen en via Skype of Facetime kan je hen direct spreken, waar ook ter wereld (als er netwerkverbinding is). Je bent met de wereld verbonden. Daardoor is het net alsof je jouw vrienden in je broekzak meedraagt.

Oh ja , en ik vergat erbij te vermelden dat je steeds op de hoogte blijft van het laatste nieuws.  Je kan je mails steeds lezen waardoor je ook sneller kan reageren. Je kan jouw klanten sneller bedienen of jouw collega’s nog snel vanop de trein een antwoord versturen. Met je Smartphone heb je de mogelijkheid constant online te zijn.

Als kers op de taart, vind je waarschijnlijk dat je efficiënter bent geworden doordat jouw Smartphone je toestaat te multitasken. Even snel bellen, tussendoor nog een foto nemen en opladen, mail versturen en paar facebook likes plaatsen.

Als kers op de taart, vind je waarschijnlijk dat je efficiënter bent geworden doordat jouw Smartphone je toestaat te multitasken. Even snel bellen, tussendoor nog een foto nemen en opladen, mail versturen en paar facebook likes plaatsen.

Als dit de impact is van het hebben van een Smartphone, dan zou de wereld er enorm op moeten vooruitgaan. Mensen die zich beter verbonden voelen met hun vrienden. Mensen die sneller en beter kunnen werken en alle kennis ter beschikking hebben.

Maar wat loopt er dan fout?

Jammerlijk genoeg werkt het zo niet. Mensen ervaren dat ze onder te grote druk staan. Dat ze na een dag werken, precies geen millimeter verder zijn geraakt. Dat ze belangrijke momenten missen ondanks dat ze steeds online zijn. Regelmatig komen ze slaap tekort. En het idee dat hun Smartphone het niet zou doen, de batterij leeg zou raken, ook nog voor extra stress zorgt.

Het multitasken is een fabeltje.

Als je snel en efficiënt wilt werken, dan moet je je daarop concentreren. Je afzonderen van zoveel mogelijk geruis. Enkel zo kan je op een snelle wijze je taak volbrengen. Je kent het gevoel zeker dat je iets wilt opzoeken, per ongeluk op Facebook belandt. En 10 minuten later vraag je jezelf af wat je wou opzoeken? Dit is een voorbeeld van geruis dat je uit je concentratie haalt.

Het idee van te multitasken, constant bereikbaar te willen zijn en niets te willen missen, zet tevens veel druk op de ketel. Door met veel tegelijkertijd bezig te zijn en niets af te kunnen ronden, raak je uitgeput. Het haalt jezelf naar beneden en zal twijfel en onzekerheden creëren. Dit kan resulteren in een burn-out.

Wat is echt?

Door de opkomst van de smartphone is het ook moeilijker van een realistisch beeld te krijgen van jouw omgeving. Zeker voor de jeugd is het belangrijk te begrijpen dat het leven op social media wordt geïdealiseerd. Via jouw Smartphone lijkt het alsof iedereen met een Maserati rijdt. Dat al jouw kennissen een maand op verlof gaan. Iedereen logeert minstens in een 5-sterren hotel. En iedereen, behalve jij, heeft een goddelijk lichaam. Iedereen is gewoon steeds gelukkig en perfect. Vooral mensen die zich minder comfortabel voelen, hebben snel de behoefte om zich beter voor te doen. Om te laten zien dat ze belangrijk zijn, dat ze iets bereikt hebben. Dat ze goed bezig zijn. Dat ze gelukkig zijn.

Jongeren zijn, meer dan volwassenen, gevoelig voor deze informatie. Belangrijk dat ze zich niet meten met valse standaarden of met de frustraties van anderen. Het is een belangrijk om een kritische kijk op jouw omgeving te houden.

Daarnaast is het gebruiken van jouw Smartphone verslavend. Hierover  meer in het volgende artikel. Misschien handig om ondertussen al eens na te gaan hoe groot “de impact is van de Smartphone op jouw leven“.