0 reacties
Terug naar het overzicht

30 dagen vol bewustwording

30 dagen zonder klagen, 30 dagen zonder suiker, 30 dagen zonder alcohol… Op sociale media en in nieuwsberichten zie ik het ene artikel na het andere verschijnen. Voor steeds meer zaken wordt er een 30 dagen uitgevonden. Werkt dit ook echt? Volgens mij kan zo’n actie een bepaalde schakel zijn die nodig is in een lange keten van bewustwording.
Ook al is het voor velen maar een tijdelijke hype waar ze even aan deelnemen, voor minstens evenveel mensen is het een moment van inzicht. Een kans om even stil te staan bij sommige gewoonten en met een frisse, nieuwe kijk bepaalde zaken onder de loep te nemen.

Een van de 30 dagen acties die me persoonlijk nauw aan het hart ligt, is de 30 dagen zonder vlees. Na verschillende succesvolle jaren wordt 2018 echter een jaar zonder deze challenge. Een gemiste kans vind ik, want in tegenstelling tot de andere 30 dagen challenges, biedt dagen zonder vlees niet enkel een verbetering op vlak van uw persoonlijke gezondheid, maar ook op vlak van dierenwelzijn en het milieu. Tijdens die maand helpt u onze prachtige planeet en de andere wezens waarmee we ze delen. En wie wil er nu geen zorg dragen voor zijn kostbare thuis? Of het nu die nieuwbouwwoning is waarvoor u hard hebt moeten werken, of de planeet waarop uw woning staat. Zonder de planeet geen woning. Het is dan ook belangrijk om als een goede huisvader zorg te dragen voor wat we hebben en verder te kijken en te denken.

Voor mij persoonlijk is elke dag een dag zonder vlees. Al meer dan een decennium lang. Ondertussen ben ik zelfs al meer dan vier jaar veganist. Jawel, u leest het goed: veganist, dat monstrueuze woord waarvan de haren rechtkomen bij de meeste mensen. Dat woord dat gelinkt wordt aan futloze, bleke zombies of naar wierrook ruikende hippies. Ik kan u geruststellen, ik ben geen van beiden. Als u me op straat zou tegenkomen zou u zeker niet kunnen zeggen: “Hey kijk, weer zo’n rare veganist.” U zou me gewoon voorbijlopen, want ik ben een doorsnee burger, met doorsnee rare kantjes.

Toen ik de eerste stap richting vegetarisme zette, bestond er geen dagen zonder vlees. Ik moest het op eigen houtje doen, maar mijn motivatie zat goed, want er was door een bepaalde gebeurtenis een zaadje gepland. Iets dat zorgde dat ik niet langer vlees kon eten zonder me hypocriet en schuldig te voelen. Maar met mijn volledige verhaal ga ik u deze keer niet vervelen, dat recht behoud ik me voor een volgende keer.

Vegan banner
Go Vegan Banner

Hopelijk vindt ook u zonder de algemene actie de motivatie om gedurende een periode vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Start een eigen challenge en verken de voordelen van plantaardige voeding. Het enige wat u nodig hebt is een klein waakvlammetje van interesse en een positieve ingesteldheid.