0 reacties
Terug naar het overzicht

Een veganistisch sprookje (deel 1)

Het meisje

Lang geleden, in een streek hier niet zo ver vandaan, leefde er een jong meisje. Haar vriendelijkheid en vrolijkheid verwarmden de harten van zij die haar pad kruisten. Positief als ze was, zag ze altijd het goede in iedereen. Ze hield van de natuur en de mensen, maar bovenal had ze een hart voor dieren. Althans dat dacht ze toch. Ze knuffelde de hondjes van de buren, bewonderde prachtige kleurrijke vlinders in haar tuin en ving binnengevlogen bijtjes om ze opnieuw hun vrijheid te schenken. Maar vooral de liefde voor één specifiek dier was enorm groot. Haar allerbeste vriend, haar pluizige kapoen Amor de Kat.

Hun leven leven was rustig en alles scheen prettig en comfortabel, maar deze sluier van gelukzaligheid verborg een walgelijke waarheid. Een duistere macht had zijn schaduw over de wereld geworpen…

Het monster

Macht der Gewoonte was een afgrijselijk monster dat al de mensen op aarde in zijn greep had. Toen hij eeuwen geleden de mensheid trachtte te overmeesteren, kwam er veel protest. Maar na een lange en moeizame strijd tegen het gruwelijke beest, had de mensheid zich uiteindelijk gewonnen gegeven.

Ondertussen was die moedige strijd in de vergetelheid geraakt. Nu ging iedereen zonder het te beseffen gebukt onder de ijzeren wil van Macht der Gewoonte.  Alsof ze in een trance verkeerden, onderging iedereen het noodlottige dictatorschap van deze duistere kracht. Zonder verweer gingen ze mee in zijn heerschappij van stagnatie en conventies. Het leven van de mensen werd geleefd.

Het verzet

Uitzonderlijk circuleerden er verhalen over mensen die erin geslaagd waren uit de roes te ontwaken en zich zo uit de kille, versmachtende greep van Macht der Gewoonte te rukken. Bij elk verhaal probeerde het monster enige twijfel onmiddellijk in de kiem te smoren door zijn volk te wijzen op de eeuwenlange tradities. Opstandelingen werden direct gebombardeerd met gebruikelijkheden en dwarsliggers werden afgeschreven als extremisten. Hierna stuurde Macht der Gewoonte een nieuwe nevel van bedwelming het land in, want ongehoorzaamheid werd niet getolereerd.

Ondanks de repressie groeide het verzet en werd bewustwording voorzichtig verspreid door de ganse wereld. Ook het meisje had de verhalen over het verzet al gehoord, maar de ‘extremisten’, zoals ze vaak genoemd werden, leken ook in haar ogen uiterst onredelijk. Wat was er mis met hoe het nu ging? Ze begreep niet waarom ze iets probeerden te veranderen. Alles was toch zoals het altijd was geweest?

De jonge meid dartelde dus verder door het leven, zonder confrontaties of scrupules en zonder te bezinnen over het hoe en het wat. Ook zij leefde het leven dat Macht der Gewoonte voor haar had bepaald. Tot op een dag haar oogappel, Amor de Kat, niet naar huis kwam.

Het verlies

Een urenlange zoektocht mondde uit in een dagenlange speurtocht. Tranen van bezorgdheid veranderden in tranen van angst. Radeloosheid en het gemis sloten zich om haar hart als een ijzige hand met vlijmscherpe vingers, die elke dag dieper en dieper sneden. De dag dat ze haar lieveling terugvond, brak haar hart in duizenden stukjes. Het geluid van haar pijn was oorverdovend, de kleur van haar verdriet was verblindend. Daar lag hij. Levenloos.
Dat was de dag dat haar leven voorgoed veranderde.

– Wordt vervolgd –

tekeningen: Timoti Vandebriel