2 reacties
Terug naar het overzicht

En dat allemaal na het zien van één film

Waar Netflix wel goed voor is.

Zo’n twee jaar geleden, ik weet niet meer precies wanneer, zei mijn partner: “Je moet de film “what the health” op Netflix zien”. Het verandert je leven! Want na het zien van de film eet je nooit meer vlees, vis of dierlijke producten. Ik heb zijn vraag een paar dagen kunnen afwimpelen. Het laatste dat ik op mijn netvlies wou, waren de beelden van vermorzelde kuikentjes, gillende varkens en slijmerige hopen gehakt. Maar op een zwak moment heb ik toegegeven en de film bekeken.

Uiteindelijk zat ik met mijn mond naar het scherm te staren. Hoe we dieren uitbuiten en mishandelen was me al (deels) bekend. Maar hoe de voedselindustrie producten maakt en promoot die gewoonweg ongezond zijn, shockeerde me. Producten worden op de markt gezet en met een hoop tamtam verlekkerd terwijl deze producten de consument verzwakken, verzieken, tot zelfs vergiftigen aan toe. Ik denk dat de toestand in de Verenigde staten schrijnender is dan in Europa. Maar ook bij ons is er nog steeds werk om echt gezonde voedsel te promoten.

“What the Health” heeft me aangezet tegen die corrupte voedselindustrie in te gaan door beter op mijn voeding te letten. Aanvankelijk heb ik echt geprobeerd volledig vegetarisch te eten. Inmiddels is het een meer flexitarische levensstijl. Maximaal een keer per week mag er een goed stuk bio-vlees of gecertifieerde vis worden gegeten. Verwerkte vleesproducten, zoals salami, worsten, bouletten heb ik volledig geschrapt. En die nieuwe eetstijl bevalt me prima! Ik kom niets tekort, ik kan me flexibel opstellen en verminder tegelijkertijd mijn ecologische voetafdruk.

Kerstexperiment

Naar jaarlijkse traditie organiseert binnen onze familie altijd één van de broers of zussen het kerstdiner. We zijn met veel, maar dit jaar was ik weer eens aan de beurt. Weken op voorhand was ik al bezig een menu samen te stellen. Maar – met mijn nieuwe flexi-stijl – had ik echt moeite om zo maar voor 20 man kalkoen te kiezen. Het kwam me vreemd over. Het voelde onnatuurlijk aan. En zo groeide het idee om een vegetarische kerst te organiseren. Het liefst met het idee dat de familie het zich niet zou beseffen. En zeker omdat er een aantal notoire carnivoren tussen zitten.

Een nieuwe uitdaging dus. De vegetarische hapjes gaven nauwelijks problemen. Op YouTube of in kookboeken vind je wel vele goede suggesties. Vegetarische hapjes zijn makkelijk te maken. Wij hadden een zelfgemaakte hummus-dip, kerstomaatjes met mozzarella, gevulde eieren en een toast met “faux gras” en ajuinconfituur gemaakt.

Peter Gordon's Sensationele Salades

Ik wou dolgraag een Aspic maken, maar dat werd een ramp. Mijn variant op basis van agar agar viel uit elkaar. Ook de smaak was veel te bitter

Als voorgerecht hebben we een gerecht gebruikt uit het kookboek van Peter Gordon’s ‘Sensationele Salades’ (2016, uitgeverij Het Spectrum, ISBN 978 90 00 35115 2). We kozen voor zijn heerlijke salade van groene asperges en shiitake paddenstoelen.

Het zoeken naar een geschikt vegetarisch hoofdgerecht dat ook wat feestelijkheid uitstraalde was iets moeilijker. Maar daar vertel ik in een volgend artikel wat uitgebreider over.