0 reacties
Terug naar het overzicht

Het is weer die tijd van het jaar

Stoppen met roken
Tien kilo vermageren
Twee keer per week gaan sporten
Een boek schrijven
Plasticvrij of als vegan door het leven gaan

Wat hebben de items in het lijstje hierboven met elkaar gemeen? Het zijn een paar typische goede voornemens. Samen met de kerstjingles, al dan niet gewenste cadeaus en kussende collega’s is er in deze periode van het jaar geen ontsnappen aan. “Wat zijn jouw goede voornemens?” is een klassieker aan de feestdis, net zoals “Heb je nu nog geen lief?”, de gevreesde vraag die singles traditioneel voorgeschoteld krijgen, zo ergens tussen de kalkoen en de kerststronk.

Wil je een nieuwe start maken, dan kan dat natuurlijk op eender welke dag van het jaar. Toch geniet 1 januari de voorkeur. Een nieuw jaar, nieuwe plannen, nieuwe mogelijkheden, een nieuwe start: de mentale switch is snel gemaakt. Anderzijds hebben goede voornemens niet de beste reputatie. Vaak worden ze al voor eind januari terzijde geschoven en vervangen door de goeie ouwe gewoontes die we al ons hele leven aanhouden. En da’s jammer, want iets goed doen voor jezelf of je omgeving is natuurlijk altijd een uitstekend idee. Zorg er dan ook voor dat je goede voornemens – tegen alle verwachtingen in – toch werkelijkheid worden. Met deze tips vergroot je alvast je slaagkansen.

Hou het realistisch

90% van de mensen in mijn omgeving wil meer sporten en afvallen. Wie rookt, wil ermee stoppen en wie graag een glaasje drinkt, vindt vaak dat het wat minder kan. We hebben allemaal een waslijst aan slechte gewoontes waar we maar al te graag komaf mee willen maken. Alle wilde plannen ten spijt is niemand perfect; richt je dus op één specifiek, haalbaar en meetbaar doel. Nemen we bijvoorbeeld “meer bewegen” en “kilo’s verliezen”. Natuurlijk sluit het ene het andere niet uit, sporten leidt vaak tot gewichtsverlies en een gezondere levensstijl in het algemeen. Maar let op, voor hetzelfde geld kom je net aan omdat je meer spieren kweekt. Eén goed voornemen, zowel meetbaar (aantal uren sporten per week) als haalbaar (je maakt er tijd voor in je dagplanning), dat is meer dan voldoende.

Samen sta je sterk

Je bent ongetwijfeld niet de enige in je vriendenkring die het vanaf 1 januari 2019 anders wil aanpakken. Vorm een loopclubje, spreek samen af in de fitness, schrijf je in bij de Weightwatchers, maak je lekkerste vegan recepten voor elkaar, … Een nieuwe gewoonte aanleren valt niet mee, maar gedeelde smart is halve smart. Je partner in crime zal je niet alleen aanmoedigen om vol te houden, maar kan ook een oogje in het zeil houden, en vice versa. Heb je een goed voornemen dat je alleen op jezelf kan uitvoeren, zoals een roman schrijven? Zoek dan iemand die je bij de les houdt. Je strenge schoonmoeder stelt zich met alle plezier kandidaat! Een derde mogelijkheid om de uitdaging niet alleen aan te gaan, is hulp zoeken bij een professional. Afvallen verloopt niet altijd van een leien dakje (anders hadden we toch allemaal de perfecte maten?) dus is het niet slecht om een afspraak te maken bij een diëtist. Hetzelfde geldt voor rookstopbegeleiders en fitnesscoaches, mensen die er meer van weten dan jij en je helpen op het goede pad te blijven. Bonus: zo’n diensten zijn vaak niet goedkoop. Wie het al na enkele maanden opgeeft, gooit dus geld over de balk. Dat wil je toch helemaal vermijden?

Hang er een beloning aan vast

Het probleem met al die goede voornemens is dat ze zo vrijblijvend zijn. Wanneer je niet stopt met roken, zal niemand je op je donder geven (behalve die strenge schoonmoeder natuurlijk). Gelukkig bestaat er ook hiervoor een oplossing: koppel je voornemen aan een beloning of aan een inzameling voor een goed doel. Laat je sponsoren en zorg ervoor dat elke euro die je inzamelt door meer te sporten/niet meer te roken/minder te eten bij mensen terecht komt die er nood aan hebben. Zo kom je in een echte win-winsituatie: niet alleen leef jij gezonder, je imago gaat er ook met rasse schreden op vooruit. Een beter leven leiden in alle betekenissen van het woord, dat willen we allemaal toch?

Goede voornemens of niet, één ding staat vast: 2019 staat voor de deur. Ik wens je prachtige momenten met je geliefden, de tijd en mogelijkheden om te doen wat je graag doet en een strenge, maar rechtvaardige schoonmoeder die het beste met je voorheeft.