20 reacties
Terug naar het overzicht

Sponsors geld vragen? De schaamte voorbij – praktische tips

Het is een bekend gegeven: je wilt wel iets doen voor een goed doel, maar je heb geen zin om te beginnen bedelen. Het is niet iedereen gegeven om anderen zo maar iets te vragen. Mogelijk staat je trots je in de weg of wil je niet van anderen afhankelijk zijn. Of gewoon, omdat je vindt, dat anderen zich niet met jou hebben te bemoeien. Maar ja …. start je een challenge met de bedoeling geld in te zamelen voor een goed doel, dan zal je toch echt bij jouw omgeving moeten aankloppen.

bedelende handen
bedelende handen

Hier een paar praktische tips hoe de schaamte te overwinnen en makkelijker geld in te zamelen voor een goed doel.


1. Maak jouw uitdaging persoonlijk en aantrekkelijk

Wat voor jou echt een uitdaging is, kan voor een ander super-eenvoudig zijn. Of lijken. Voor jou is 4 kilometer aan één stuk lopen misschien iets waar je als een berg tegen opziet.  Terwijl een ander net dit weekend even de triathlon heeft afgerond. Vergelijk jouw uitdagingen niet met die van een ander.  Dat frustreert alleen maar.  Mensen verschillen nu eenmaal. In wat ze willen, in wat ze kunnen en in wat ze zich kunnen en willen permitteren. Een uitdaging is voor jou datgene wat net dat beetje inspanning meer vergt, dan je gewoon bent. Dat is per definitie iets heel persoonlijks.

2.  Wees trots op jezelf dat je de uitdaging wilt aangaan.

Je bent zojuist een challenge gestart. Je bent bereid om iets te doen (of juist te laten). En daarmee wil je geld inzamelen voor een goed doel. Dat op zich maakt jouw initiatief al tot iets moois. Iets waardevols. Echt … met die insteek alleen heb je al redenen om een beetje trots te zijn op jezelf. Onthoud goed: je vraagt je omgeving niet zo maar om geld. En al zeker niet om geld voor jezelf. Je bent bereid iets te doen. En je wilt dat anderen je daarin steunen en sponsoren. Met geld voor een goed doel.

3. Vertel wat je beweegredenen zijn

De reden waarom je een uitdaging bent aangegaan zegt natuurlijk iets over jezelf. Het kan zijn dat je daarmee een zwakte van jezelf laat zien. Eén waar je –met hulp van je omgeving- aan wilt werken. Mogelijk is jouw challenge een gevecht tegen een verslaving (zoals gokken, roken, fastfood, vlees, alcohol, …).

gambling

Maak dan zeker aan jouw omgeving duidelijk wat die verslaving is. En welke gevolgen dat voor jou heeft. Drink je elke dag alcohol? Hoeveel kilo’s moeten er af om je terug comfortabel te kunnen voelen? Hoeveel sigaretten rook je per dag? Wat is de impact van jouw verslaving op jouw lichaam? Door te laten zien, dat je wilt werken aan jouw zwakten, dwing je respect af . Door duidelijk te maken met welke demonen je vecht, krijg je al snel sympathie en steun uit jouw omgeving.

4. Wat is jouw link met het goede doel?

Heb je kinderen en vind je het belangrijk dat deze in een gezonde omgeving kunnen opgroeien? Ben je een dierenliefhebber en kan je kwaad worden van filmpjes op YouTube waar dieren mishandeld worden? Wordt je er triest van dat het grote geld vaak niks om onze leefomgeving geeft en maar verder vervuilt? Schrik je er van, dat supermarkten nog steeds plastic tasjes weggeven? Is één van je ouders of grootouders net aan kanker overleden en heeft dit je sterk geraakt? Om je omgeving mee te krijgen en jouw challenge te sponsoren, is het  belangrijk dat anderen jouw link naar het goede doel kunnen begrijpen. Vertel of schrijf daar zeker over.

 5. Gebruik verschillende kanalen

Natuurlijk, je familie en directe vrienden weten vaak als eerste van je uitdaging. Maar via Social Media kan je ook verre vrienden en kennissen eenvoudig bereiken. Gebruik Facebook om hen te informeren. En gebruik LinkedIn als je ook je zakelijke contacten, klanten en leveranciers voor jouw doel wilt inzetten. Waarom niet? Je buren, collega’s op het werk en vrienden en kennissen van de sportclub, op school, uit de kroeg of van je hobby ook niet vergeten. Spreek ze aan op waar je mee bezig bent. En waarom. Tenslotte wil je jouw omgeving gebruiken als drukmiddel en sociale controle om jouw uitdaging te realiseren. En geld in te zamelen voor een goed doel.

6. Vraag op een persoonlijke manier

call friends

Tja … en dan alleen even de boodschap op Facebook plaatsen? Neen,  dat is echt niet voldoende om sponsors aan te trekken. Hooguit krijg je wat likes. Maar wat ben je daar nu helemaal mee? 

Als je geld wilt inzamelen voor een goed doel, dan ben je weinig met een like of een ondersteunend berichtje.  Wees hier ook eerlijk over. Dus maak een afspraak, bel je vrienden op of stuur ze een kaartje. En vraag hen direct, wat je van ze verwacht: wil je me sponsoren?

7. Verplicht niemand tot sponsoring

OK, en als sommige van je vrienden of kennissen je dan toch niet willen sponsoren? Niks aan de hand. Zeker niet persoonlijk nemen. Het staat je vrienden en kennissen vrij te doen en laten wat hun goed dunkt.  Sponsoring vragen is misschien lastig. Niet kunnen sponsoren onprettig. Maar dat staat of valt een vriendschap niet mee.

8. Hou je Sponsors op de hoogte

Deel filmpjes die je hebt gemaakt over hoe je jouw challenge wilt aanpakken. Laat zien wat je makkelijk  gaat. Of leg uit wat moeilijk loopt. En waarom dat zo moeilijk is. Foto’s en leuke begeleidende tekstjes of foto’s helpen om jouw omgeving op de hoogte te houden. Door hen op de hoogte te brengen, betrek je jouw sponsors met jouw avontuur.

9. Geef iets extra aan de ernstige sponsors

Als je hen iets extra gunt, is de kans groot dat jouw sponsors grotere bedragen willen sponsoren. Vermeld hun naam op jouw T-shirt als je gaat lopen. Gun hen een ticketje voor jouw optreden of maak hen een persoonlijk geschenkje. Of organiseer een etentje voor alle personen die meer dan 200 € hebben betaald. Een leuke extra kan jouw sponsor mogelijk aanmoedigen om het sponsorbedrag wat op te trekken.

coins

10. Bedank jouw sponsors

Dit klinkt zo logisch, maar na afloop van jouw challenge is het belangrijk van jouw sponsors te bedanken. Je geeft hen een fijn gevoel en je maakt hen ook een onderdeel van jouw verhaal. En mogelijk willen ze je met plezier een volgende keer opnieuw sponsoren.


In principe zijn deze 10 tips niet uitzonderlijk en zijn ze gebaseerd op een normale sociale omgang. Maar mogelijk helpt het je om jouw challenge op Youlcee.com succesvol af te ronden.