0 reacties
Terug naar het overzicht

Virtueel reizen zonder vliegschaamte

Nieuwe locaties ontdekken

In een vorig artikel schreef ik wat mijn probleem is met vliegen. Of hoe dat één vlucht de winst van al mijn andere ecologische initiatieven volledig onderuit haalt. Niet moeilijk dat er al een nieuwe term voor bestaat: vliegschaamte.

In de Vandale staat er bij vliegschaamte vermeld: vliegschaamte (de, g.mv.) schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsenvertaling van Zweeds flygskam

Daarom dat als ik wil reizen, ik goede alternatieven zou willen vinden. Ik kwam op een idee, dat interessant lijkt om verder uit te werken! Het zou – als je de tijd en mogelijkheden hebt om dat te doen – wellicht ook nog eens een pracht van investeringskans kunnen zijn. Wie durft?

Wandelen in België

Deze zomer heb ik samen met Els de dodentocht uitgewandeld. We hebben ons stevig voorbereid door regelmatig ergens in België lange wandelingen te maken. Prachtige plekken hebben we gezien: soms raakten we ondergedompeld in wilde natuur; dan weer dwaalden we door stedelijk schoon.

Grote uitschieters waren de Vlaamse Ardennen, de Kalmthoutse Heide, de regio rondom Sint-Truiden, de bossen rondom Leuven of de prachtige stad Lier. Tijdens onze wandelingen hadden we alle tijd en ruimte om delen van België in al zijn schoonheid te bewonderen. Soms een fraai vergezicht of een opmerkelijk detail, een ijsvogel in actie, wilde aronskelken, velden met boslelies, dan weer een mooi gebouw of een opvallend ornament. Afhankelijk van waar en ook wanneer je er loopt.

Arme loopbandloper!

Als je die ver- (of nabij-) gezichten dan vergelijkt met het zicht dat je hebt op de loopband in de gym? Met wat geluk bewonder je een knappe sport(st)er die in perfecte balans zijn of haar oefeningen doet. Maar de kans is groot dat wat je ziet, rood aangelopen, sterk bezweet en ook verder weinig decoratief is. Ja ….. het leed van de loopbandloper. Lopend op een harde ondergrond. Lopend naar? Ja …. naar waar?

OK … je kunt een helling inbouwen. Je kan versnellen, vertragen, verschillende intervallen toepassen. En met wat geluk een beetje TV kijken op een microschermpje. Met koptelefoon! En die wordt dan van je hoofd gerukt, als je op de loopband teveel naar achter wijkt.

loopbanden in de gym
Photo by bjwhite66212

Nu het is zeker 3 jaar geleden dat ik nog op een loopband heb gestaan. Maar past de gym nu al betere technologieën toe? Werken ze al met virtual reality?

Virtueel reizen en locaties ontdekken

Dus hier komt mijn idee:

Uitdagingen aangaan zonder vliegschaamte

Op deze wijze wordt lopen in de gym leerrijk, een ervaring en vooral dikke fun. Tevens kan je een lijst van bezienswaardigheden afgaan of de moeilijkheidsgraad van jouw oefeningen verhogen door zwaardere of snellere trajecten te kiezen. Ideaal om jouw bucket list aan te scherpen. En dit zonder vliegschaamte!

Tegelijkertijd, door er een spelfactor aan toe te voegen, moet het makkelijker zijn om mensen te laten volhouden met hun sportieve uitdagingen. En daar kan Youlcee je dan weer bij ondersteunen.