0 reacties
Terug naar het overzicht

Laat het er niet bij zitten: waarom je NU van die bureaustoel moet komen!

Zitten is het nieuwe roken, de zit-epidemie, de negatieve gevolgen van een sedentaire levensstijl, overmatig zitten, … Sla een krant of tijdschrift open, zet de tv aan en je wordt om de oren geslagen met onheilsberichten over het feit dat we met z’n allen te veel zitten en dat dit onze gezondheid schaadt. Omdat ook ik me hieraan schuldig maak en de woorden “sedentaire levensstijl” perfect bij mij passen, besloot ik hier iets aan te doen. Allereerst ben ik dan ook een uitdaging aangegaan: ik wil vóór 1 januari 2019 exact 100 uur sporten op de teller hebben staan. Die challenge, die kan je hier volgen. Met deze blog wil ik echter ingaan op de oorzaken van het probleem en geef ik enkele mogelijke oplossingen. In deel één van mijn reeks omtrent de zit-epidemie heb ik het dan ook over de gevolgen van onze sedentaire levensstijl.

Wat is een zittend leven?

Ik weet niet hoe het met jou gesteld is, maar ik ken vooral mensen met een zittend beroep. IT-ers, copywriters, administratief bedienden, vertalers zoals ikzelf: veel meer dan een bureau en een computer hebben we niet nodig om onze dagelijkse werkzaamheden te kunnen uitvoeren. En de meesten onder ons gebruiken hiervoor nog altijd een gewone bureautafel en de bijhorende bureaustoel op wieltjes. Handig, die wieltjes, daarmee rol je zo naar de printer en hoef je niet eens recht te staan, toch? Velen onder ons gaan dan ook nog eens met de auto naar het werk en ploffen na gedane arbeid in de zetel om aan die Netflix-marathon te beginnen of wat te gamen. Als je al die uren optelt waarbij je op een stoel zit of in de zetel hangt, dan zijn dat er schrikbarend veel. Vanaf 6 uur per dag zitten, nemen de gezondheidsrisico’s toe … En velen onder ons halen die 6 uur jammer genoeg moeiteloos.

Een vertrouwd beeld: snoepen voor tv

Nu zeg je misschien: “Ja ja, dat kan allemaal wel zo zijn, maar na het werk ga ik drie keer per week een uurtje lopen. Dan zijn die negatieve gevolgen van al dat zitten toch in één keer weggewerkt?” Wel … Dat klopt dus niet helemaal. Ik snap het, die boodschap komt misschien als een donderslag bij heldere hemel en natuurlijk is het een uitstekend idee om na de werkdag te gaan sporten, maar toch blijft dat urenlange zitgedrag tijdens de kantooruren een probleem. ’s Avonds bewegen is goed, tijdens de kantooruren regelmatig van houding veranderen is nog veel beter.


Enkele gezondheidsrisico’s verbonden aan een zittend leven

Zodra je vanuit een zittende houding rechtstaat, gaan er allerlei lichamelijke processen aan het werk. Dat betekent dus ook dat deze processen minder actief zijn of het zelfs laten afweten wanneer je blijft zitten. Zo zal het lichaam in deze houding meer insuline aanmaken, wat tot een hogere bloedsuikerspiegel leidt en de kans op diabetes vergroot. Wie veel rechtstaat en regelmatig van houding verandert, kan ook makkelijker cholesterol verwerken. Anders gezegd: langdurig zitten heeft een negatief effect op het cholesterolniveau in het lichaam, wat dan weer een hogere bloeddruk kan veroorzaken.

Ook je hart vindt het niet leuk wanneer je uren aan een stuk achter het scherm zit. Mensen die te weinig bewegen, lopen meer risico op hart- en vaataandoeningen. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, heb je meer kans op bepaalde vormen van kanker én kan je er zelfs vroegtijdig door sterven. Wie had ooit gedacht dat urenlang zitten zoveel nefaste gevolgen zou hebben?

Iets waar ik en velen met mij eveneens last van hebben, da’s lage rugpijn. Maar ook pijnlijke schouders, nek en polsen zijn allemaal gevolgen van te lang, soms zelfs in verkrampte houding aan je bureau te zitten.

Pijnlijke polsen? Dan schort er iets aan je houding

Er zijn niet alleen de fysieke, maar ook de geestelijke gevolgen. Mensen die te veel en te lang zitten, blijken ook meer last te hebben van angst en stress, wat zelfs tot depressie kan leiden. En ook al hoeft het gelukkig niet altijd zo ver te komen, vaak voel je je rustelozer en minder goed in je vel wanneer je te lang in die vermaledijde zithouding blijft.

Een laatste negatief gevolg van een sedentaire levensstijl

Ben je door het voorgaande nog niet helemaal overtuigd om in actie te schieten? Dan kom ik hier met het ultieme argument: je lichaam verbruikt amper calorieën wanneer je zit. Nee hoor, zelfs dat stevig brainstormen om een originele titel voor je blog te bedenken laat je niet toe om vetcellen te verbranden. En wat doen de meeste mensen ook terwijl ze voor tv of achter hun computerscherm zitten? Knabbelen, snacken, speculoosjes bij de koffie (ik pleit schuldig), … Een plus een is twee: je neemt meer calorieën in dan je verbruikt en daardoor gaat dat irritante getal op de weegschaal alleen maar verder omhoog.

Toegegeven, ik wist al langer dat veel zitten niet gezond kan zijn, maar door er een en ander online over te lezen, ben ik toch geschrokken. Ik moet mijn eigen zitgedrag alvast onder de loep nemen, want ook al ga ik nu meer sporten dan vroeger, toch heb ook ik de neiging om uren aan een stuk op mijn bureaustoel en achteraf in de zetel te zitten. Welke maatregelen jij op het werk kan nemen of wat je thuis kan doen om dit patroon te doorbreken (vooral interessant voor thuiswerkende freelancers zoals ikzelf), dat lees je in de volgende blogs.


Meer weten?

http://www.ergonomiesite.be/zitten-is-nieuwe-roken/

https://jessevandervelde.com/15-nadelen-van-zitten-en-11-simpele-oplossingen-waarom-we-verouderen-en-depressief-worden-als-we-meer-dan-8-uur-per-dag-zitten/

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/6-gevolgen-van-een-zittend-leven

https://www.ahealthylife.nl/waarom-zitten-echt-goed-is/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/190799-sedentaire-levensstijl-risicos-van-te-lang-zitten-en-tips.html