1 reactie
Terug naar het overzicht

1 dag per week vegetarisch eten, maakt dat echt het verschil?

“Alle beetjes helpen”: het is een uitdrukking die ik vaak gebruik en waar ik zelf rotsvast in geloof. Want iets is toch altijd beter dan niets, nee? Anderzijds kan je volgens velen het verschil niet maken, zo in je uppie. Want als jij bijvoorbeeld netjes je afval sorteert en de rest van de straat veegt er zijn voeten aan, dan is dat toch vergeefse moeite? Tja, beide standpunten houden steek, dus hoe zit het nu?

Ik besloot de proef op de som te nemen, en wel wat Donderdag Veggiedag betreft. Het concept werd in 2007 bedacht door EVA, het Ethisch Vegetarisch Alternatief, en wil mensen ertoe aanzetten om één dag per week vegetarisch te eten. Ik smul meermaals per week van veggie gerechten, mij hoef je dus niet meer te overtuigen. Maar hoe zit dat voor de anderen, rasechte carnivoren die slechts één keer per week hun biefstukje links laten liggen? Voor hen heb ik goed nieuws: ook die inspanning helpt!

Niets zo goed als enkele cijfers om van wal te steken, en wel cijfers omtrent de impact van veeteelt. Om 1 kilo rundvlees te produceren, heb je 15 000 liter water nodig. Ik heb het cijfer meermaals gecheckt en ja, je leest het goed, er staat geen nulletje te veel! Voor varkensvlees en gevogelte gaat het gelukkig om een kleiner watervolume, respectievelijk 6000 en zo’n 4300 liter, maar het blijven indrukwekkende getallen. Laat me het wat concreter maken: als je één keer geen vlees eet, bespaar je evenveel water als wanneer je een hele maand niet zou douchen …

een close-up van een koe
Deze koe denkt er het hare van

Dierenleed, overbevissing, de broeikasgassen die koeien uitstoten en de impact van de vleesverwerkingsindustrie zijn nog een rits andere motieven om vlees of vis af en toe links te laten liggen. Motieven waar ik nu niet verder op inga; ik ga meteen over naar de positieve kant van de zaak, namelijk het effect van één veggiedag per week.

Het effect van één veggiedag per week

Een jaar lang 1 dag per week geen vlees of vis eten, komt neer op een besparing van:

Af en toe plantaardig eten heeft daarnaast ook gezondheidsvoordelen en laat een nieuwe wereld voor je opengaan. Want natuurlijk kan je gewoon je kalfslapje door een groenteburger vervangen, maar het loont ook de moeite om naar volwaardig vegetarische gerechten te kijken. Een van mijn favorieten is linzen-groentecurry (smaakt veel beter dan het klinkt) en eender welke pastaschotel met kaas. Mijn favoriete boterhambeleg is humus en ik heb inmiddels ook ontdekt dat vegan gebak minstens even lekker is als the real thing.

De conclusie luidt simpelweg: ja, het maakt een verschil om één dag per week geen vlees of vis te eten. Het leuke is dat die besparingen nog indrukwekkender worden wanneer je twee of drie dagen per week vegetarisch eet. Maar klein beginnen, door één keer per week een veggiedag in te voeren, is zeker niet slecht. De dieren, je gezondheid en het milieu zullen je dankbaar zijn.

Meer lezen?

https://www.evavzw.be/donderdag-veggiedag

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/voltijds-vegetarier-worden-is-niet-nodig-dit-is-wat-een-veggiedag-al-kan-doen~b7bd4b8d/