0 reacties
Terug naar het overzicht

KOM VAN DIE STOEL AF, ‘K WAARSCHUW NIET MEER

OVER MINDER ZITTEN OP HET WERK

Een korte samenvatting voor wie mijn vorige Youlcee-blog gemist heeft: urenlang zitten is nefast voor je gezondheid. Tijd voor actie! In dit en het volgende blogartikel geef ik jullie enkele tips om die vermaledijde sedentariteit tijdens de werkuren te doorbreken. Vandaag focus ik me op de mensen die in een “gewone” kantooromgeving aan het werk zijn, mensen die dus niet per se zelf kunnen beslissen over hun dagindeling en het meubilair dat ze gebruiken. Toch kan je ook in deze situatie maatregelen nemen: met onderstaande 5 tips slaag ook jij erin om meer beweging in je werkdag te brengen.

1. STA REGELMATIG RECHT

Oké, ik geef het toe, dit is nu niet bepaald de meest spectaculaire of originele tip om mee van start te gaan. Maar toch is deze eenvoudige oplossing hét wondermiddel om meer te bewegen tijdens de werkuren. Toch klinkt het makkelijker gezegd dan gedaan, want zodra je op je werk gefocust bent, vergeet je vaak al de rest. Dit kan je verhelpen met een timer die je eraan herinnert om elk half uur van je stoel te komen. Zo ben ik fan van de Pomodorotechniek: een app waarbij je telkens 25 minuten werkt en 5 minuten pauzeert, met een langere pauze na enkele sessies. De app blokkeert meteen ook sociale media en andere afleidingen en is dus een absolute must voor wie zijn productiviteit wil verhogen. Maar dan mag je natuurlijk niet vergeten om tijdens die korte pauzes ook effectief recht te staan en je van je bureau te verwijderen.

2. CREËER DE NOODZAAK OM REGELMATIG VAN JE STOEL TE KOMEN

Je volgt de vorige tip en staat na een half uur werken recht. Mooi zo. Maar wanneer je geen doel hebt om van je stoel te komen, hou je dit niet lang vol. Gelukkig zijn er redenen à volonté om je beenspieren aan het werk te zetten:

Een koffieverslaving, meer heb je niet nodig om regelmatig van je stoel te komen!
Een koffieverslaving, meer heb je niet nodig om regelmatig van je stoel te komen!

3. VERGADER STAAND OF WANDELEND

Wanneer er bij jou op het werk geen speciaal ergonomisch meubilair voorzien is, moet je het heft in eigen handen nemen. Spreek met je collega’s af dat je eens wandelend vergadert of brainstormt: zo creëer je niet alleen een extra bewegingsmoment, maar ook een specifieke dynamiek die gegarandeerd tot originele ideeën leidt. Is er een park of bos vlakbij je werk? Dan ben je helemaal met je gat in de boter gevallen: de combinatie van wandelen en frisse lucht geeft de beste resultaten!

4. SPREEK JE BAAS AAN

Als je lichamelijke problemen krijgt doordat je bureau- en stoelhoogte niet goed op elkaar zijn afgestemd, of doordat je op een laptop zonder speciale houder moet werken, is het hoog tijd om naar je baas te stappen. Werkgevers zijn immers verplicht om zo goed mogelijke werkomstandigheden te creëren, wat erop neerkomt dat er zowel aandacht moet zijn voor fysieke als mentale factoren. Wanneer je niet alleen staat met je klachten, kan de firma misschien een beroep doen op een expert ergonomie, die de huidige situatie observeert en enkele concrete oplossingen zal voorstellen.

Voorovergebogen zitten
Voorovergebogen houding, een scherm dat veel te laag staat … Zo moet het alvast niet!

Moet je leidinggevende overtuigd worden, verwijs hem dan naar deze website van de overheid. Je vindt er niet alleen praktische tips om meer beweging in je werkdag te brengen, maar ook redenen om de gezondheid van de werknemers op de eerste plaats te zetten (minder absenteïsme, om maar één voorbeeld te geven).

5. WISSEL REGELMATIG VAN WERKPLEK

Ben je de gelukzak die in een kantoor werkt waar zowel zit-stabureaus, zitballen als ander ergonomisch speelgoed aanwezig is? Dan heb je helemáál geen enkel excuus om op je luie *** te blijven zitten. Je dagschema zou er dan als volgt kunnen uitzien:

Toegegeven, wanneer je werkgever niet staat te springen om te investeren in ergonomische hulpmiddelen, is het niet eenvoudig om klachten te vermijden. In dat geval zit er niets anders op dan jezelf een strenge discipline op te leggen: elk half uur rechtstaan, de trap nemen in plaats van de lift, collega’s aanspreken in plaats van ze te mailen.
Je zal merken dat je lichaam na een tijdje aan deze routine went en het niet langer juist aanvoelt om lang aan één stuk door op je stoel te blijven zitten. Wanneer je dit punt bereikt, is het een teken dat je goed bezig bent en dan is een beloning zeker op zijn plaats. Misschien kan je thuis net wél in een ergonomisch verantwoorde werkplek investeren? Daarover lees je alles in het volgende artikel.