0 reacties
Terug naar het overzicht

Voornemens voor foodies – deel 1

Wat is jouw voornemen voor 2018?

Elk jaar starten duizenden mensen met voornemens om het jaar beter, gezonder, sportiever of spannender in te zetten.  De meest voorkomende uitdagingen zijn natuurlijk stoppen met roken, meer sporten of je tijd nuttiger spenderen aan familie, aan je hobby of aan jezelf. Maar welke uitdaging ga je aan als foodie?

Wat zou voor jou een leuke culinaire uitdaging zijn?

Stel, je bent een echte foodie. Een gourmand in hart en maag en je bent op zoek naar een uitdaging voor 2018.  Standaard komen dan de meest gruwelijke voorstellen naar boven.

Klinkt een Miso-soep-dieet als een straf van God? Is een maand zonder wijntje of aperitief bedacht door een sadist? En zou Tofu wereldwijd verboden moeten worden! Dan hebben we een superalternatief, de foodie-challenge!

De foodie challenge voor 2018

10 ingrediënten die spannend genoeg zijn om er een smaakvolle uitdaging voor aan te gaan. Durf jij ze uit te proberen?

1. Doerian .

Deze heerlijke aromatische vruchten stinken zo erg dat je ze in Maleisië het hotel niet mag binnenbrengen. Te eten met de neus dicht, maar de smaakpapillen wijd open.

2. Kikkerbilletjes .

Een heerlijk Frans gerecht met vele variaties, zeker te proberen met een look(room)saus.

3. Insectenburgers

Deze bevatten een gezonde portie proteïnen met minimale biologische voetafdruk, tegenwoordig makkelijk te verkrijgen in grootwarenhuizen.

4. Haggis

Onze Schotse vrienden serveren de haggis (organenvlees van schapen) met koolraapjes en aardappelpuree. Een uitdaging van formaat.

5. Wijngaardslakken

of hoe het Frans alles mooier laat klinken als “Escargots de Bourgogne”. Klaar te maken in een heerlijke lookboter en peterselie boter.

6. Duizend-jarige eieren

Bij deze Chinese delicatesse worden de eieren lang geconserveerd waardoor het eiwit gelatine-achtig wordt. Tegenwoordig worden deze eieren op grote schaal gemaakt en kan je ze makkelijk vinden in Chinese voedingswinkels of Toko’s.

7. Paling in ’t groen

Een Vlaamse specialiteit waarbij zoetwaterpaling wordt gestoofd in een groene saus gemaakt onder andere van velzuring, salie, waterkers, bieslook, netels en wilde marjolein.

8. Kalfstong in Madeira saus

Het idee mag velen afschrikken, maar het gerecht is een feestelijke maaltijd met een rijkelijk smakenpalet.

9. Gefrituurde insecten

Keuze genoeg tussen meelwormen, sprinkhanen, spinnen of rupsen. Krokant en perfect met een dipsausje bij de aperitief?

fried insects photo
Photo by ashleyt

10. Stierenkloten

In Spanje criadillas of stiereneieren genoemd. De testikels worden voorzien van een laagje bloem en wat peper en zout, waarna deze voor korte tijd in de hete olie gefrituurd worden.

11. Inkt van de inktvis

Met het sepia van de inktvis kan je een prachtige zwarte saus smaken. De kleur van de inkt maakt het gerecht een ware uitdaging.

sepia dish photo
Photo by by onnoth

12. Crazy Combo

Om het jaar af te sluiten stellen we een vreemde combinatie voor. Probeer eens  “pindakaas met blauwe bessen”  of “een schimmelkaas met peren en donkere chocolade”. Combineer gedurfde smaken en verbluf jouw gasten.

Start jouw foodie-challenge voor 2018

Dus maak jouw foodie-challenge aan op Youlcee.com. Inviteer vrienden en familie om mee te eten en vraag ze jouw challenge te sponsoren. Hiermee zamel je geld in voor een goed doel en kan je tegelijkertijd lekker experimenteren in de keuken.

Maak zeker foto’s of video’s van jouw avonturen of stuur ons jouw meest gewaagde recept door. We wensen je een geweldig culinair 2018!