0 reacties
Terug naar het overzicht

Pseudo-ecologie

Pseudo-ecologie of de nieuwe manier om mensen uit te buiten

Het grijze weer heeft ervoor gezorgd dat de inspiratie en de goesting om te schrijven op een lager pitje stonden. Een eerste uurtje tuinwerk van voorbije zondag samen met de kinderen heeft de tuinkriebels weer aangewakkerd. Het voelde bevrijdend na zoveel tijd binnen en pas dan merkte ik hoezeer ik het gemist heb. Dankzij het zachte weer is de tuin inmiddels terug tot leven aan het komen.

Bloeiende rozemarijn
Rozemarijn in bloei

De sneeuwklokjes stonden al te pronken in januari en de rozemarijn heeft nu van die mooie zachtpaarse bloemetjes. Ook in het “gras” staat “onkruid” te bloeien, excellent voor de eerste insecten die wakker worden. Heerlijk.

LEZ

Ik moet het toch even kwijt. Begin 2020 reed ik langs de Antwerpse kaaien naar mijn werk. Als ik niet voor 7u vertrek, duurt de rit vanuit Mechelen tegenwoordig bijna een uur. (No offense Antwerpse vrienden, maar ik weet waar de parking is tegenwoordig… in en rond Antwerpen.) Aan de kaai was een cruiseschip aangemeerd waaruit een aanzienlijke rookpluim kwam. Ik dacht, hier sta ik nu, in de “lage emissiezone”, met zicht op de schouwen van de haven. Het doel daarvan is de luchtkwaliteit te verbeteren in de stad, toch? Er mogen om die reden alleen maar auto’s de stad in die onder een bepaalde CO² uitstoot zitten. O ja, heb je toch een wagen die meer vervuilt, dan betaal je gewoon en mag je er toch in. Dus dan is die ongezonde uitstoot ineens geen probleem meer? Zo heb ik de term pseudo-ecologie bedacht.

Het lijkt voor de goede zaak, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het geldklopperij is. De mensen die zich geen nieuwe, schonere auto kunnen veroorloven maar deze absoluut nodig hebben om op hun zuur betaalde job te geraken, zijn dus twee keer de dupe… Dit noem ik misbruik maken van de nood om iets tegen de klimaatopwarming te doen, en dan nog op de kap van de meest kwetsbaren. Geen wonder dat deze medeburgers de impressie krijgen dat ecologische en klimaatmaatregelen per se asociaal zijn. Als ze er nu gratis en efficiënt openbaar vervoer voor in de plaats zouden krijgen… Het is maar een idee en tot zover mijn portie azijn.

Bio-bloembollen

Af en toe ontdek ik dingen die ook onder de noemer pseudo-ecologie kunnen vallen en waaraan ik zelf schuldig ben, meestal zonder het te weten. Vanavond woonde ik een infoavond bij over “Bijen in de moestuin” van Natuurpunt. Daar leerde ik dat de gemiddelde bloembol tot 38 keer bespoten wordt tegen allerhande ziektes en ongedierte. Tot 10 van deze stoffen zijn ook nog steeds aanwezig in de bloembollen op het moment dat ze in de winkels liggen. Dus ik spreek even voor mezelf. Ik wil meer bloemen in de tuin voor de bijen, ga bloembollen kopen en zet eigenlijk een hoop giftige planten in de tuin zonder dat ik erg in heb. Dat vond ik een heel zure om te horen want dit gebeurt op zeer grote schaal. De boodschap is: koop bio-bloembollen of botanisch plantgoed. Ze zijn intussen gelukkig al beter verkrijgbaar in de tuincentra. 

Sneeuwklokjes in bloei
De sneeuwklokjes al vroeg in bloei.

Sponsor je lokale imker

Je ziet deze dagen nog wel eens de boodschap dat je wat suikerwater of honing op een lepeltje mag leggen voor een ontwaakte hommel die op krachten moet komen. Ok tot op zekere hoogte, ware het niet dat er vaak gesjoemeld wordt met honing. Binnen de EU bestaat er een andere, meestal strengere, regelgeving rond pesticiden. Buiten de EU is die garantie er niet. Je riskeert de hommel dus iets te voederen wat niet ok is. Ga maar eens kijken op de honingpot die je thuis hebt staan. Zuivere EU-honing of gemengd? Dus je denkt een gezond natuurproduct in huis te halen…

Sowieso valt er iets te zeggen voor honing uit je eigen streek. Deze bevat stuifmeelkorrels uit de directe omgeving wat een gunstig effect zou hebben op allergieën. De meningen daarover kunnen dan wel verdeeld zijn, sowieso behoudt de plaatselijke imker alle heilzame stoffen door de honing niet te bewerken (bv verhitting). Vaak is de smaak ook veel intenser. 

De volgende keer vlieg ik erin met lazy tuiniertips en ideeën. Ook al heb je slechts een terras, een tegeltuin of een balkon. Je zou er versteld van staan wat er mogelijk is.

Tot slot: vliegen vang je met honing, niet met azijn 😉

https://www.natuurpunt.be/publicatie/wilde-bijen-nood-hoe-kan-jij-helpen