3 reacties
Terug naar het overzicht

REIZEN … VAKANTIE … VLIEGEN

‘ik geloof dat het tijd is voor een nieuw avontuur’

Hoe heb ik het in mijn hoofd gehaald om me op te geven af en toe een artikel te schrijven voor deze blog en bovendien wie heeft me zover gekregen… In de eerste plaats heb ik dit natuurlijk volledig aan mezelf  te danken, maar op de tweede plaats staat zonder twijfel Bernard.  Op een zomerse, zonnige zondag heeft hij tijdens een gezellige meeting een introductie  gegeven over zijn heldenplatform “Youlcee” en me toen warm gemaakt om hier mee in te stappen. 

Mijn persoonlijke uitdaging dus, mijn heldendaad :  schrijven voor publiek !

Misschien moet ik me dan maar eerst even kort voorstellen :  An Offeciers, 53 jaar, al 28 jaar gelukkig getrouwd (toch het grootse deel van de tijd) en moeder van  twee fantastische zonen. Nu de kinderen het huis uit zijn, heb ik me voorgenomen om mijn hobby, schrijven dus, nieuw leven in te blazen.  

Als eerste onderwerp hebben we met de bloggers besloten om te schrijven over reizen, op vakantie gaan, dat wordt een makkie (dacht ik toen nog), terwijl ik nu al meer dan een kwartier naar een leeg scherm staar.  Maar zoals het spreekwoord zegt ‘papier is geduldig’ 

Misschien moeten we ons eerst afvragen :

Waarom reizen mensen?

Reizen om de sleur te doorbreken

We leven tegenwoordig  in zo’n prestatiegerichte maatschappij.  Alles moet snel gebeuren, op de werkvloer, maar ook privé. Een weekend dat niet vol gepland is met allerlei activiteiten en afspraken, is een weekend niet geleefd. We staan eigenlijk constant onder druk, soms zonder het ons echt te realiseren.  Om ons los te koppelen van deze dagelijkse routine en te ontstressen, boeken we ons graag een reis.  

Maar wat we ook kiezen, een  verre reis, een citytrip, of vakantie in eigen land, we kunnen niet vluchten van ons eigen gecreëerde race-leven. We zijn misschien met ons lichaam wel op vakantie, maar ons hoofd, onze mind blijft in overdrive. Zeker met  de opkomst van sociale media, je bent (soms ongewild) altijd bereikbaar.

Dit zou al voor veel vakantiegangers  een challenge zijn : de smartphone, IPad,  laptop gaat niet mee op reis ! Zij hebben ook recht op vakantie. Dan pas krijgen we op reis de mogelijkheid om nieuwe dingen te ZIEN, mensen te ONTMOETEN , cultuur op te snuiven , en  dus ECHT te genieten.

Werk – hobby

In deze tijd waar alles snel  moet gaan, en waar tijd geld is, nemen zakenmensen  nog steeds veel te vaak het vliegtuig om zich te verplaatsen.

Onbegrijpelijk dat dit nog gebeurt in het digitale tijdperk, waar het mogelijk is om de andere kant van de wereld tot in je eigen kamer te brengen door middel van video-conference, en skypen. Bovendien draag je op deze manier ook nog eens bij aan een beter milieu.

reizen met het vliegtuig
Photo by josephdepalma

En soms ben je gewoon geboren met reislust.  We gaan op vakantie, om al die prachtige plaatsen te verkennen, om nieuwe culturen en tradities te ontdekken en landschappen te bewonderen. Nieuwe mensen ontmoeten en connecties te maken. De wijsheid die je zo opdoet is van onschatbare waarde.

Afstand biedt oplossingen

Je kent het wel, de problemen van thuis gaan gewoon mee op reis. Alleen lijken deze daar dan minder groot en wel oplosbaar. Gewoon  omdat je dan met een andere kijk en in een andere omgeving rustiger kan nadenken en beter kan relativeren. Heel dikwijls krijg je op verlof een duidelijker beeld wat er moet gebeuren als je terug thuis komt, of dit nu werk- of privé gerelateerd is.

Reizen als pronkstuk 

Reizen staat ook symbool voor onze status. Het moet steeds exotischer, interessanter en extravaganter. We willen elkaar aftroeven door te laten zien hoe goed we het voor elkaar hebben. Niet echt een statement om trots op te zijn.

reizen naar tropische oorden
Photo by poo dog

Hoe graag vertellen we achteraf niet over onze unieke ervaringen. Bovendien wachten we niet meer tot we thuis zijn om deze belevenissen te delen,  live verslagen worden op sociale media ten toon gespreid. Instagramplaatjes van gezellige terrasjes, mooie witte stranden en spectaculaire bergzichten stromen binnen via onze sociale media.  We vergeten dan soms te genieten van het moment zelf en leven voor de meest gelikete foto.

Helaas heeft reizen met het vliegtuig ook schadelijke gevolgen  voor ons klimaat. Toerisme blijft ook in 2019 stijgen. Volgens een artikel in De Morgen hebben er in 2017 een record aantal mensen gevlogen, namelijk 4.1 miljard. Dit zou in de toekomst nog oplopen ondanks de vele klimaatprotesten.  De individuele ecologische voetafdruk per vlucht is enorm groot.

 Bovendien kunnen grote steden zoals Amsterdam en Barcelona het enorme aantal bezoekers niet langer aan en bezwijken onder toerismeoverlast.

Volgende vragen dringen zich op : 

  • Kan vliegen milieuvriendelijker worden gemaakt ?
  • Hebben individuele acties impact op de klimaatopwarming  ? 
  • Zijn het niet juist de jongeren die veelvuldig gebruik maken van de goedkopere vluchten?
  • Zou een enorme prijsstijging van tickets de groei van het vliegverkeer kunnen afremmen ?

Goed voor een volgend artikel.  

Graag sluit ik af met een toepasselijke spreuk van Bond zonder Naam

VAKANTIE … de wereld begint aan je voordeur

Bond zonder Naam 2019