0 reacties
Terug naar het overzicht

Sharing is Caring

Sharing is caring   

We zijn begin januari en ik ga voor de eerste keer achter de laptop zitten om langs deze weg ideeën en bedenkingen met jullie te delen. Dat zal gaan van alles wat ik in de tuin voor elkaar probeer te krijgen tot inspanningen om mijn eigen ecologische voetafdruk te verminderen. Het zit ’m voor mij in de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Ik deel ze graag, zoals de titel al zegt, en nodig jullie ook uit te delen. 

Winter in de tuin

Aangezien het winter is, staan de buitenactiviteiten nu op een laag pitje. Op het sporadisch oogsten van groene selder, aardappelen en kruiden na, gebeurt er niet veel in de tuin. Ik zal voor mezelf spreken, want de vogels genieten wel volop van wat ik omhoog heb gehangen in de vijgenboom. Pimpelmezen, koolmezen, roodborstje, duiven, eksters en talrijke spreeuwen doen zich te goed aan de netvrije vetbolletjes en pinda’s. Daarmee raak ik ineens mijn liefde voor ecologische oplossingen aan. Een beetje googlen kan je al gauw wat plasticvrije vogelvoeders opleveren.

vogelvoer hangend aan de vijgenboom

Verder ligt de tuin erbij zoals ik die heb achtergelaten na de laatste zomerstralen. De bladeren zijn blijven liggen, de restanten van tomaten en andere groenten liggen te verteren waar ze groeiden, het gras is op sommige plaatsen nog wat gegroeid, de passiflora en aardbeiplanten zijn nog groen,… Wel heb ik begin december twee bomen geplant. Een groepsaankoop van de stad Mechelen leverde een sierappel in de voortuin en een krentenboompje in de achtertuin op. Doel? Voornamelijk schaduw en koelte voor de zomers, aangezien die de laatste jaren zeer droog en warm uitgevallen zijn. Daarnaast extra schuilplaatsen voor vogels, meer diversiteit in de tuin en wat minder inkijk vanop straat. Daarnaast zal de stad voor elke boom in de voortuin een andere boom planten op het openbaar domein. Topinitiatief!

Boom in Nele's tuin

Noor & Floor

Tot twee maanden geleden liepen er ook nog twee aaibare viervoeters in de tuin: Noor en Floor. Een kleine Nederlandse hangoor en een grote Franse hangoor. Voor de duidelijkheid, ik heb het over konijnen. Ze zijn met vijf dagen verschil overleden aan VHS2, zo bevestigde de dierenarts. Dat was erg schrikken en het gemis is er nog steeds. Ze liepen vrij rond, maar konden de tuin niet uit.

Vorig jaar heb ik ook echt geen enkel afgevallen blad moeten opruimen, dat deden zij wel. Ze zorgden ook voor extra bemesting van het gras en zorgden ervoor dat ik het niet zo vaak moest afrijden. De kinderen gingen ook spontaan buiten spelen “met” de konijnen en zorgden mee voor de verzorging. Enige nadeel was dat ik groenten- en fruitperken heb moeten afbakenen, maar dat nam ik er graag bij. Ik heb beloofd dat er twee nieuwe – ingeënte – konijnen komen zodra de winter voorbije is. De tuin moet eerst door vorst en tijd virusvrij worden.

Konijnen in Nele's tuin

Marketplace – tweedehands kanaal

Wat me nu vooral bezighoudt, is opruimen en ontspullen. Via Facebook Marketplace geef ik weg of verkoop ik wat nog goed is, maar wat we zelf niet meer gebruiken. Daarnaast zoek ik op datzelfde kanaal ook naar spullen die ik nodig heb. Meestal met succes. Je vraagt je af waarom je nog naar een winkel zou gaan, als je kijkt wat daar allemaal wordt aangeboden. Sharing is caring gaat hier echt op. Er zijn nog veel vooroordelen over tweedehands spullen en kleren. Het heeft mij ook tijd gekost om die achter mij te laten. Dat het eens fout kan gaan, ja, uiteraard. Met wat geluk heb je er dan ook niet veel geld aan uitgegeven. Er zijn ook beoordelingsmechanismen en meldingsopties voor wanneer je een malafide koper of verkoper aantreft. 

Wat ik ook probeer te doen vooraleer iets aan te kopen, is me afvragen of ik dit nu wel écht nodig heb. Het antwoord hierop is meestal “neen”. Deze poging tot consuminderen levert trouwens een fijn financieel voordeel op. Ik kan het iedereen aanbevelen, zeker met de extra uitdaging van de solden voor de deur…