0 reacties
Terug naar het overzicht

Smartphone detox – is dit nodig (deel 4)

Ondertussen, na de vorige artikels, zou het duidelijk moeten zijn wat de voordelen en nadelen zijn van jouw Smartphone. Hoe ernstig de verslaving kan zijn en welke symptomen er kunnen opdagen.  Dus wordt het nu tijd om over een detox na te denken.

Het belangrijkste zijn de stappen die je gaat ondernemen om de macht terug nemen. En bekijk wat kan een digitale detox voor jou kan betekenen. Aan jou nu om te bepalen hoe sterk jouw Smartphone in je leven mag ingrijpen!

Daarom stellen we nu een aantal suggesties voor over hoe je gezonder met jouw Smartphone kan omgaan. Het weggooien van jouw Smartphone wordt (nog) niet onder de opties gerekend.

1. Smartphone vrije dag inlassen

Vroeger was het de gewoonte om je een dag per week te herbronnen. Om je geloof te betuigen, om tijd te nemen voor je gezin en om tot rust te komen. De zaterdag (Sabat) voor de joden, de vrijdag (Al-Djum’a) voor de moslims of de zondag voor de christenen, is de rituele dag van zuivering, herbronning en rust. Als onderdeel van jouw detox, kan je een rustdag inbouwen. Een dag andere prioriteiten stellen. Een dag niet meer beschikbaar zijn. Gewoon een dag per week de smartphone uitschakelen!

2. Social media enkel via laptop gebruiken

Het grootste deel van het smartphone-gebruik gaat naar sociale media. Het bekijken, bewonderen en begluren van anderen. Als je deze media nu eens enkel zou gebruiken vanop je PC? Verwijder Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter,… uit de lijst met Apps en gebruik deze enkel via jouw laptop. Probeer enkel de directe contact-apps zoals What’sApp, messenger of de telefoonfunctie te gebruiken

3. Vergrijzing

Als je het beeldscherm in grijstinten weergeeft, verandert dit de manier hoe je met jouw Smartphone zal omgaan. Bij vele apps krijg je een rood bolletjes te zien. Dit markeert dat je bepaalde berichten nog niet gelezen hebt. Juist dit geeft je het idee dat je iets mist. Veel mensen gaan dan dwangmatig hun apps af om deze markeringen weg te krijgen. Het idee dat je mee bent telt. Dat je niet achter staat en dat alles opnieuw in orde is!

Als je de kleur van je iconen door grijstinten vervangt, valt het niet op dat je een bericht nog niet hebt gelezen. (Dit kan je via de instellingen aanpassen)

gemist bericht

Hierboven zie je hoe hard de rode bol in het oog springt en staat te roepen om aandacht.

4. Geen push berichten meer

Minimaliseer het aantal push-berichten dat je wilt ontvangen. Schakel liefst alle automatische notificaties uit. Wees bewust dat sommige bedrijven en verkoop sites onnodig veel berichten en artikels per dag uitspuwen. Wil je deze echt ontvangen? Lees je deze mails of berichten? Als je de ontvangen mails of pagina’s niet leest, schrijf je dan zo snel als mogelijk uit!

5. Moeten die extra’s?

Gebruik je telefoon voor de basisfunctie. Ben je op het werk, zorg dat je een rekenmachine bij de hand hebt, in plaats van je smartphone te gebruiken. Want voor je het weet zit je naar de trouwfoto’s van de buur van je neef te kijken.

gebruik liever een rekenmachine daar naar je smartphone te grijpen
Gebruik liever een rekenmachine dan jouw smartphone

In huis gebruik je beter een alarmklok in plaats van je smartphone. Anders zit je dus ongewild om 7 uur s’ morgens weer naar die trouwfoto’s te kijken.

Dus als er een beter alternatief is dan je Smartphone, gebruik het! Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht om een kwalitatieve digitale camera aan te schaffen. Een goede investering waarmee je jouw focus op de fotografie zelf kan leggen in plaats van op het internet te dwalen.

6. Telefoon uit

Als je op bezoek bent (of met vrienden hebt afgesproken), zet je telefoon volledig uit, geen vibratie stand. Zet je telefoon niet ostentatief op tafel, maar steek hem weg, liefst in een handtas of rugzak. Ben je in een gezelschap, dan is de afwezigheid van jouw telefoon een signaal dat jouw aandacht volledig naar hen gaat. Dat zijn ze toch zeker waard, niet?

7. Profielen

Probeer duidelijk jouw privé en bedrijfsprofiel los te koppelen. Jouw facebook pagina is niet hetzelfde als dat van het bedrijf waarvoor je werkt. Maak duidelijke afspraken wat je mag of moet doen voor je bedrijf. Maak het geen verlengde van jouw eigen Social media gebruik. Dit is een lastig gegeven voor beginnende ondernemers en KMO’s.

8. Omgaan met aandacht

Zeker als je begint met informatie te posten, ben je nieuwsgierig naar de respons. Hoeveel mensen hebben jouw post gezien? Hoeveel likes of hartjes heb je gekregen? Door je focus op de aantallen te leggen, ga je automatisch vergelijkend werken. Waarom heeft een bepalende post meer likes gekregen. Welke vrienden hebben niet gererageerd? Of welke content moet je plaatsen om likes te krijgen?

Als je morgen een foto plaatst van een lief poesje, kan je mogelijk 5 keer zoveel likes krijgen. Maar wat ben je er mee?

Probeer je anders eens te richten op feedback (en het bijhorende groeiproces). Als je een tekst schrijft (of een foto plaatst) en je ontvang een feedback die je helpt beter te schrijven, kritischer te denken, dan kan je bijleren. Daarmee kan je jezelf verder ontwikkelen.

Dus probeer je succes niet meer af te meten aan het aantal hartjes of duimpjes. Maar probeer je succes af te meten aan de (opbouwende) kritiek die je hebt ontvangen. Met dit in gedachte zal je heel andere content beginnen maken en zal je ook sneller reacties ontvangen.

9. Grote opkuis

Verwijder de overtollige apps van je Smartphone. Een criteria kan zijn om alle apps te verwijderen die je 6 maanden niet gebruikt hebt. Kuis ook eens jouw netwerk op. Verwijder de mensen die je ooit op Facebook hebt toegelaten, maar waarvan elke post je irriteert. Mensen die enkel negativiteit uitstralen, betweterig zijn, zich alles trollen gedragen. Zwier ze er met de grote glimlach uit. Dit bespaart je veel tijd en vooral veel frustratie.

Detox-time

Al de bovenstaande suggesties kunnen je helpen. Maar misschien is het belangrijk van zelf een goede detox-cocktail samen te stellen. Niet alle suggesties zullen van toepassing zijn. Vandaar dat we je graag  uitnodigen om jouw situatie en mogelijke oplossingen te bespreken. En mogelijk resulteert dit in een individuele of groepschallenge.  Als jij daarmee gelukkiger kan worden, hebben we beiden ons doel bereikt.

Stuur ons een mailtje naar info@youlcee.com en we nemen snel contact met je op.