0 reacties
Terug naar het overzicht

Smartphone detox – is dit nodig? (deel 2)

In deel 1 schreef ik vooral over de voordelen van de Smartphone. Hoewel? Ook daar kwamen al direct een aantal nadelen ter sprake. Laten we hier nog eens wat dieper op ingaan.

Smartphone-nadelen

Ik noemde al de stress die het geeft om enerzijds alles te kunnen weten, maar anderzijds niet de tijd te hebben om dat te kunnen verwerken. De frustratie die het geeft om alles te kunnen volgen en toch het gevoel te hebben veel te missen. Het gevoel te hebben niet echt op te schieten met datgene waar je mee bezig bent.

Even snel iets opzoeken om vervolgens te verdwalen in de meest nutteloze details. De smartphone creëert veel ruis op de lijn. te veel ruis. Dat maakt onzeker, demotiveert en werkt uitputtend. Helemaal als dat ten koste gaat van jouw slaap.

Met onze smartphone kunnen we ons eigen wereld creëren. lekker wegkruipen in onze cocon. Een like is snel gegeven. En het scheelt weer, geen nood meer om verder in actie te komen. Wacht dacht je van “Schat ik sta in de winkel. Wat moet ik meenemen?” om vervolgens door te schakelen naar je favoriete muziek. Dat maakt het boodschappen doen gemakkelijker.  Ach … hier is toch niets mis mee? En gebeurt er iets spannend of opvallend. Snel … filmen. Dan kan je achteraf nog eens zien wat je nu precies gezien hebt. En kan je het ook nog eens delen!

Filmen, bellen, emails checken, surfen, WhatsApp nakijken, nog eens emails checken, facebook, twitter, muziek spelen.  En dat is zo prettig, belangrijk en noodzakelijk dat we gemiddeld onze smartphone 80 keer per dag openen. Dat is gemiddeld om de 12 minuten. We kunnen het allemaal met onze smartphone. ook in het verkeer. Het gruwelijke hieraan is dat het je kans om bij een ongeval betrokken te raken aanzienlijk verhoogt.

Gevaar voor jezelf

Bezig zijn met je mobiele telefoon in het verkeer vermindert je concentratie. Je aandacht wordt verdeeld tussen wat het verkeer van je eist en wat je telefoon van je verlangt. Anticiperen op onvoorziene omstandigheden wordt dan moeilijk. Enkel en alleen al omdat je even van de weg wegkijkt. Of soms zelfs spontaan van koers verandert. En dat kan ernstige gevolgen hebben.

Achter het stuur (auto, brommer of fiets) is het gebruik van je smartphone dan ook verboden. In België staat er voor het rijden met een smartphone in je hand een boete van 220 €. Het Belgische instituut voor verkeersveiligheid heeft onderzocht dat  – ondanks het verbod en de hoogte van de boete – meer dan de helft van de bestuurders het gsm-en tijdens het autorijden niet kan laten. Waarom niet?

Ander onderzoek wijst uit dat bestuurders, die actief bezig zijn met hun smartphone 2 tot 9 keer meer risico lopen op een ongeval dan bestuurders die zich op het verkeer concentreren. En toch blijven we dit doen.

Het Britse “Royal Society for the Prevention of Accidents” noemde smartphones ooit “gevaarlijk afleidend”. Inmiddels doet ieder verkeersveiligheidsinstituut dat. En niet alleen voor bestuurders van auto’s en fietsen. Ook – of misschien wel juist – voor de voetgangers. De Governors Highway Safety Association in de US heeft berekend dat de laatste jaren het sterftecijfer onder voetgangers vier keer zo snel stijgt dan het totaal aantal verkeersdoden. En smartphonegebruik is daarvan een belangrijke oorzaak.

Automobilisten, fietsers en voetgangers zouden de discipline moeten hebben om hun smartphone in het verkeer af te zetten. Want het risico is te groot. Maar hoe komt het dat dit zo moeilijk is? Dat we hier niet in slagen? Wat is er nu zo verslavend aan de Smartphone? Daarover schrijf ik verder in deel 3