0 reacties
Terug naar het overzicht

Starten is makkelijk? Maar is volhouden dat ook?

Waar zijn die Nieuwjaarsvoornemens nu naar toe?

Nieuwjaar ligt ondertussen 4 maanden achter ons. Wat waren we weer geweldig gestart! We gingen stoppen met roken. We gingen gewicht verliezen voor de zomervakantie. Stralend gingen we er uit zien. Onze ecologische voetafdruk gingen we verkleinen. Natuurlijk gingen we alleen nog maar plastiek-vrije inkopen doen. En god, nooit of te nimmer gingen we al rijdend bellen of sms’en!

Nu, 4 maanden verder, is de vraag heel simpel. Hoe succesvol ben je geweest? Heb je kunnen volhouden? Of heeft de slechte gewoonte je voorbij gestoken?

Succes written on Blackboard

Gewoontes veranderen

Volgens de statistieken heb je dit jaar meer dan 80 % kans om niet te slagen in je opzet (Info op Business Insider) . Waarschijnlijk ben je er niet in geslaagd om je gewoonte om te vormen. Of denk je dat de denkbeeldige beloning van jouw verslaving essentieel is om gelukkig te zijn.

Om je gewoonte om te vormen, moet je eerst je gewoonte kennen. Het is soms gemakkelijk deze te verbloemen. Of je gewoonte wat af te zwakken. Want het is natuurlijk altijd vervelend om toe te moeten geven dat je iets niet goed doet. Maar hoe verander je nu een gewoonte?

1. Bepaal wat je wil veranderen

Bepaal wat je wilt veranderen? Welk gedrag stoort je of stoort jouw omgeving? Probeer een duidelijk beeld te krijgen waar je van af wilt. Hier is het cruciaal dat je niet ineens perfect moet zijn. Maak je verlanglijst niet te groot. Stop niet met roken en verwacht dan dat je tegelijkertijd kan vermageren. Want elke verandering vraagt energie en focus. Hou het op één enkele aanpassing en houd je daar aan.

2. Ken je zwakke punten

Het is zo logisch, maar rond elke slechte gewoonte hangen er rituelen. Dit worden mogelijke zwaktes. Als je een tijdje geen alcohol wilt drinken, is een bezoek aan je stamkroeg een zware uitdaging. In gezelschap van jouw rokersvrienden, wordt het dubbel zo moeilijk niet te bezwijken. Als je wilt volhouden, moet je kunnen inschatten waar of wanneer het moeilijk gaat worden. Zo kan je jezelf beter wapenen. je moet deze moeilijke situaties niet ontvluchten, je moet je er van bewust zijn dat ze risicovoller zijn.

3. Roep het van de daken

Vraag steun aan jouw omgeving. Vertel hen wat je wilt veranderen en waarom je iets wilt veranderen. Vraag hen ook eerlijk voor ondersteuning. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe moeilijker het wordt om terug te krabbelen. Hier komt het wonder van sociale ondersteuning (of sociale druk) naar boven. Toe geven aan jouw slechte gewoonte betekent dan ook jezelf en je omgeving teleur stellen. En wie wilt dat?

Door jouw intenties te delen, vergroot je de kans op succes. Vaak hoor je het volgende “als ik stop met roken, dan vertel ik het niemand. Want wat als ik dan opnieuw begin te roken?” Door zo te reageren, bouw je het falen al automatisch in. Je kan falen, want niemand weet het. Niemand kan er je op aanspreken. En als niemand het weet, waarom zou je dan volhouden?

4. Veranderen is een werkwoord

Elke verandering vraagt energie. Zelf een kleine gewoonte veranderen vraagt kracht en doorzettingsvermogen. Dat houdt in dat je er aan moet werken. Een marathon loop je alleen uit door je goed voor te bereiden en te trainen. Een maand niet drinken vraagt om een voorbereiding en alternatieven (zoals mocktails, fruitsappen en smoothies). Vermageren vraagt om karakter, juiste aankopen (als voorbereiding) en een planning. Bereid je voor en weet dat het even lastig wordt. Totdat jouw nieuwe gewoonte de oude heeft verdrongen, moet je volhouden.

5. Beloon jezelf niet (huh)?

Geef jezelf geschenkjes! Beloon jezelf! Wees niet te hard voor jezelf. Koop jezelf bloemen of gun jezelf een bezoekje aan het schoonheidssalon.

Dikke zever! Lariekoek!

Jouw verandering is nu juist jouw cadeau aan jezelf. Som de voordelen op van je nieuwe levensstijl. Een mooier geschenk kan je je niet wensen. Je leeft mogelijk langer en gezonder. Waarschijnlijk hou je meer geld over. Je leert nieuwe mensen kennen. Dus wees trots op jezelf. Je hebt een reden te meer om jezelf graag te zien! Geen grotere beloning dan jouw zelfrespect terug te winnen.

Hoe moet het nu verder?

Als je een van die kanjers bent, die nog steeds zijn voornemen kan volhouden, dan heb je ons advies waarschijnlijk niet nodig.

Maar voor de anderen hebben we de volgende adviezen. Laat je niet neerhalen omdat het deze keer niet gelukt is. Zoek het juiste moment uit (mogelijk nu?) en pak de draad weer op. Bereid je voor, wacht niet te lang en doe het. Vergeet ook het rondbazuinen niet! Met deze hints lukt het je zeker wel.

Hou ons op de hoogte! We duimen nu al voor je!