0 reacties
Terug naar het overzicht

Red jij even de wereld? Dat zou fijn zijn! Bedankt.

Maakt het afbranden van het regenwoud in Brazilië je ook woest?

Dan is het nu aan jou om de wereld te redden!

Ik heb het er in alle geval wel moeilijk mee. Die beelden van de verwoesting van het regenwoud in Brazilië hakken er wel in. Het doet pijn om te denken aan de dieren en planten die vernietigd worden. Verschillende dieren zullen van de kaart geveegd worden, zelf nog voordat ze een naam hebben gekregen. Allemaal Dodo’s van de 21ste eeuw. Maar ook bomen, varens, palmen, epifyten, mossen en orchideeën, voor eeuwig weg. Gedaan!

Op zich zou ik direct een fundraising actie kunnen opstarten om het regenwoud te beschermen. Op iets dappere momenten denk ik dat ik daar grond zou moeten kopen om het te beschermen. Of er naar toe vliegen om de branden te blussen. en er tegelijkertijd de kettingzagen bot te maken en de trucks te saboteren. En dan denk ik, ach, wat maakt het uit.

Want het is niet mijn schuld. Of wel soms?

Natuurlijk is het niet mijn schuld. Want het gebeurt in Brazilië, waar die geschifte president Bolsanero zijn land aan de hoogste bieder verkocht heeft. Een president die met xenofobe ultrarechtse ideeën mensen tegen elkaar opzet. Natuurlijk ter verrijking van een select clubje.

En het gebeurt in Brazilië, het land waar een meerderheid President Bolsanero heeft verkozen om hun land te leiden. Dan krijgen ze toch wat ze verdienen. Dat de smog in Sao Paulo de gezondheid van haar inwoners aantast, hun keuze toch?

Om het erger te maken, is het niet enkel het Regenwoud in Zuid-Amerika dat in brand staat. Afrika staat ook in brand en Zuid-Oost Azië vergaat het niet beter. Globaal staat de natuur zwaar onder druk. Daarom is het ultrabelangrijk om in actie te komen.

Natuurlijk is het dan makkelijk zeggen dat we maar een klein landje zijn en dat dit een druppel op een hete plaat is. Waarom moeten wij dan afzien terwijl ze elders met niets rekening houden? Waarom wij de last moeten dragen?

Kan de politiek het oplossen?

Het onderwerp begon zo warm te worden, dat de bescherming van de regenwouden duidelijk ter sprake kwam tijdens de G7 meeting in Biarritz. De geïndustrialiseerde landen (lees het Westen) riepen President Bolsanero ter verantwoording op. Miljoenen euro’s werden aangeboden om mee te helpen met het blussen van de branden. Als ik me niet vergis, heeft op Bolivië na, geen van de Zuid-Amerikaanse landen geld geaccepteerd.

Op vriendelijke wijze werd het westen de deur gewezen. Geen inmenging nodig van het Westen in de interne politiek. Geen neokolonialisme gewenst. De Afrikaanse landen kregen geen reprimande, en Zuid-Oost Azië blijft verder branden en kappen.

Ondanks het feit dat ik geen voorstander ben van President Bolsanero’s bewind (en dat is dan zacht uitgedrukt), geef ik hem gelijk wat de inmenging betreft. Het is niet aan het Westen om verwijten te maken. Want als de westerse wereld geld aanbiedt, dan neemt het nadien steeds een meervoud terug.

We moeten tevens eerst in eigen borst kijken. India, Thailand en Maleisië lukken erin om acties op te zetten waarbij miljoenen bomen in luttele dagen worden geplant. En wij kunnen met moeite een bosje beschermen om er geen parking van te maken. Dan moeten we ons ook niet opwerpen als de redders van de wereld. Klopt toch hé? Maar wat kunnen we dan wel doen?

Habitat vernietiging in het regenwoud

Veeteelt is de hoofdreden voor habitat destructie en het uitsterven van diersoorten

Uit onderzoek is gebleken dat veeteelt de hoofdoorzaak is voor de massale habitat vernietiging van het regenwoud (naast houtkap en het delven naar grondstoffen) Ook draagt de veeteelt op meerdere manieren bij aan het uitsterven van vele diersoorten. Naast het verlies aan habitat, worden wilde dieren als een bedreiging van de veestapel gezien en dus afgemaakt. Het grootschalig gebruik van pesticides, herbicides en chemische meststoffen heeft een negatieve impact op de voortplanting van dieren. Tevens vergiftigt dit de waterlopen en creëert dode zone’s in de oceanen.

Verschraalde grond
Verschraalde grond

Als het dan zo duidelijk is de impact van de veeteelt zo groot is, dan kunnen we dus wel een verschil maken. In plaats van een ander land op de vingers te tikken, saboteren we toch gewoon de industrieën die voor deze rampen verantwoordelijk zijn. Om dit te kunnen doen moeten we eerst onze gewoontes begrijpen en proberen daar aanpassingen aan te maken.

Een eerste poging

Het is makkelijk om met extreme ideeen af te komen, maar het moet vooral werken. Daarom geef ik er voorkeur aan om met kleine ideeen een impact te maken. Binnen de landbouw is er een groot verschil in de vervuilingsgraad, de hoeveelheid grond en water nodig om iets te kunnen kweken. Met jouw eetpatroon bepaal je dus mee hoe het onze planeet zal vergaan

RangVoedselEquivalent in CO2 kg Equivalent in
auto km’s
1 Lam 39.2 146
2 Rund 27.0 101
3 Kaas 13.5 50
4 Varken 12.1 45
5 Kalkoen 10.9 40
6 Kip 6.9 25
7 Tonijn 6.1 22
8 Eieren 4.8 17
9 Aardappelen 2.9 11
10 Rijst 2.7 9
11 Noten 2.3 8
12 Bonen/tofu 2.0 7
13 Groenten 2.0 7
14 Melk 1.9 6
15 Fruit 1.1 4
16 Linzen 0.9 3

tabel: C0² vervuiling per kg

Een gemiddelde vleeseter produceert tot 3.3 ton CO² terwijl iemand die geen rundsvlees of lamsvlees eet dit al meteen met een kwart naar beneden kan halen. Gewoon door jouw keuze kan je al een groot verschil maken.

Wat moet er dan gebeuren?

Op grote schaal moeten we anders met voedsel leren omgaan.

Maar naast het veranderen van eetgewoontes zijn er nog vele initiatieven die jouw impact vergroten en jouw ecologische voetafdruk verkleinen. We vertellen je er graag meer over in een volgend artikel. Ben je benieuwd naar jouw vleesverslaving, doe de test.

meer info/bronnen