0 reacties
Terug naar het overzicht

Werken aan de keukentafel: tips uit de praktijk

Iedereen wil thuiswerken!

Wat blijkt uit een kleine en volstrekt onwetenschappelijke steekproef in mijn omgeving: iedereen wil thuiswerken! Ook wie die mogelijkheid niet heeft, raakt in vervoering bij de gedachte alleen al dat zijn woon-werkverkeer zou wegvallen. Die tijdswinst én een grotere productiviteit zijn ontegenzeggelijk de grootste voordelen die aan thuiswerken verbonden zijn. Toch zijn er ook valkuilen, zoals de eenzaamheid die om de hoek loert en het waanidee dat een hele dag in de zetel hangen met de laptop op schoot, gelijk staat aan hard werken.

Dat laatste is nu precies waar deze laatste blog in mijn reeks over ergonomie om draait. Of je nu net als ik bijna altijd thuis werkt, in een aparte ruimte waarnaar je consequent verwijst als “mijn kantoor”, of eerder sporadisch aan thuiswerk doet, aandacht voor ergonomie moet altijd vooropstaan. Ik geef je dan ook graag enkele tips om het thuiswerken zo verantwoord mogelijk aan te pakken.

Thuiswerken op bed? Gezellig en warm, maar niet bepaald goed voor je lichaam.

Minimale investeringen voor thuiswerkers

Wie niet echt thuis is in het thuiswerken, denkt dat zo’n telewerker de hele dag met de laptop aan de keukentafel zit en tussendoor allerlei huishoudelijke klusjes afhandelt. In principe kan dat ook perfect, met je laptop in de keuken werken. Maar dan moet je wel een degelijke bureaustoel en dito laptopstandaard gebruiken, zodat je rug goed ondersteund wordt en de bovenkant van je scherm zich op ooghoogte bevindt. De laptop gewoon op tafel zetten en kromgebogen op een keukenstoel aan het werk gaan, dat resulteert op lange termijn in nek- en schouderklachten. Een goede bureaustoel is niet spotgoedkoop, maar een investering die loont en jarenlang meegaat. Aan een laptopstandaard ben je minder geld kwijt, aan een extra toetsenbord en muis (onmisbaar als je met zo’n standaard werkt) evenmin. Zeker wanneer je slechts sporadisch thuiswerkt, volstaan de goedkopere versies, zolang je maar voor een goede houding zorgt.

“Welkom in mijn kantoor!”

Naar mijn bescheiden mening zijn mensen die haast constant thuis zitten te zwoegen, zoals freelance tekstschrijvers, gebaat met een aparte werkruimte. Dat kan een hoek in de woonkamer zijn of een afgesloten bureau, je eigenste thuiskantoor. Je wilt toch niet elke dag de keukentafel afruimen voordat je aan het werk kunt … En wat als je een videoconferentie hebt met een klant, dat doe je toch liever tegen een zakelijke achtergrond in plaats van met een hoop afwas in het zicht? Die keukentafel kan dan nog altijd als welkome afwisseling dienen en komt zeker van pas wanneer de soep staat te pruttelen en je in de buurt wilt blijven.

Een extra voordeel aan een aparte ruimte is dat je werk en privé iets makkelijker gescheiden kunt houden. Zo’n zit-stabureau is een log gevaarte dat zijn stempel drukt op de ruimte en met de andere meubels van je woonkamer clasht. Schenk jezelf en je kantoormeubelen wat ze verdienen en plaats ze in een aparte ruimte. Bonus: je kan probleemloos klanten ontvangen terwijl de rest van je huis een rommeltje is (vergeet je dan niet bureau op te ruimen!). Dubbele bonus: je kan bij je vrienden opscheppen over je thuiskantoor.

Redenen om uit je kot te komen

Niet alleen een ergonomische zithouding is essentieel, je moet er ook voor zorgen dat je regelmatig beweegt. Dat komt neer op rechtstaan en even rondstappen. Zowel kantoorwerkers als thuiswerkers moeten dan ook redenen verzinnen om achter hun bureau uit te komen. Als je thuis werkt lijken die redenen evident: de wasmachine aanzetten, vaatwasser uitladen, snel stofzuigen … Toch bestaat ook hier het risico dat je urenlang aan je bureau zit te tokkelen, want deadlines weet je wel. En net dat is nefast voor je lichaam, maar ook voor je concentratie en de kwaliteit van het geleverde werk. Wees streng voor jezelf, spreek eventueel met een andere thuiswerker af dat je elk half uur even appt om elkaar eraan te herinneren dat je nu echt wel in beweging moet schieten, door koffie te gaan halen of even te stretchen. Wie het toch op zichzelf wil proberen, kan nog altijd een tomato timer gebruiken.

Een andere optie om meer beweging in je dagelijks leven te krijgen, is je dag op een andere manier indelen. Tenzij je tijdens de werkuren stand by moet zijn voor klanten, is er toch niets dat je tegenhoudt om midden op de dag boodschappen te gaan doen, te sporten of een koffie te gaan drinken? Meer zelfs, je kan het moment van de dag waarop je het minst in vorm bent, net na de lunch, beter aan dit soort activiteiten besteden dan dat je tegen je pc zit te vloeken omdat je niet opnieuw in gang raakt. Een namiddagommetje breekt je werkdag, zet je stramme spieren en gewrichten aan het werk en zorgt ervoor dat je achteraf weer met een fris hoofd aan de slag gaat. Vaak leveren zo’n wandelingen ook nog eens de beste ideeën op, zoals de creatieve geesten vast en zeker kunnen beamen.

Fietsen + werken, het beste van twee werelden

Wie het echt groots ziet, investeert meteen in een volledige actieve uitrusting. Het hierboven vermelde zit-stabureau, een bureaufiets of stabiliteitsmat … Er zijn intussen talloze toestellen en accessoires op de markt waarmee je werken en bewegen kunt combineren. Enerzijds zijn het dure aankopen, anderzijds zorgen ze ervoor dat je beweging echt in je werkdag integreert. Klinkt zo’n deskbike je als muziek in de oren? Misschien is er wel een collega die er eentje heeft en waar je ‘m even kan uittesten. Of ga naar de speciaalzaak en probeer de verschillende opties even uit.

Met of zonder snufjes, het is uiteindelijk volledig jouw verantwoordelijkheid om voor jezelf te zorgen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”: een afgezaagde leuze, maar ook de absolute waarheid. Neem dus je thuiswerksituatie grondig onder de loep, noteer wat er beter kan en schiet in actie. Want je bent het waard!