0 reacties
Terug naar het overzicht

Wordt de Warmste Week een koude douche?

Never change a winning team? Of misschien juist wel?

De kans is groot dat je het al gelezen hebt. Dit jaar verandert de VRT haar succesformule voor De Warmste Week. 
https://dewarmsteweek.be/

Waar voorheen De Warmste Week faciliteerde om mensen acties te laten ondernemen ten voordele van goede doelen, heeft de VRT beslist om de aanpak te veranderen.

logo van De Warmste Week

Naast de sleet die er wat op de formule is gekomen, denk ik dat de corona-crisis ook voor deze verandering heeft gezorgd. Tegen deze herfst/winter wordt er een tweede golf verwacht. Grote bijeenkomsten zullen waarschijnlijk verboden worden. En dat is juist de kracht geweest van de vorige edities. Om mensen bijeen te brengen in “De Schorre” om een positieve vibe de wereld in te sturen. Om een gevoel van samenhorigheid te creëren , om de traantjes te laten vloeien en tegelijkertijd heerlijke SnotterTV te maken. Dus niet in 2020!

Vrijwilligers centraal

In de campagne van 2020 worden de vrijwilligers centraal geplaatst. Omdat een helpende hand of een warm gebaar de samenleving kan veranderen. De Warmste Week wil projecten ondersteunen door vrijwilligers te zoeken om deze projecten te realiseren. Waar dus in vorige editie geld ingezameld werd, komt nu de focus te liggen op de tijd die besteed wordt door vrijwilligers om bepaalde doelen te realiseren. En tijd is geld! 

En toch is het niet hetzelfde.
Sommige organisaties werken niet met vrijwilligers.
Daar zijn verschillende redenen voor:

balans vinden tussen budget en vrijwilligers
een balans vinden tussen fondsen en vrijwilligers

Vele organisaties hebben nu eenmaal financiële behoeftes. Je kan geen materialen kopen met “vrijwilligers”. En soms moeten er investeringen gemaakt worden. Die vervang je niet door vrijwilligers.

Moet een goed doel (of VZW) zelfbedruipend zijn?

Dit is een serieuze discussie, waarop ik in alle geval geen eenduidig antwoord kan geven. Het zou een streven van elke organisatie moeten zijn om naast hun goede intenties en doel, ook een financieel evenwicht te vinden. Bij het aangaan van deze discussie, moeten naast de kosten ook de opbrengsten in rekening gebracht worden. En sommige opbrengsten zijn niet direct meetbaar, maar hebben wel een grote impact op middellange termijn.

enkele voorbeelden:

Naar mijn mening moet het lange termijn voordeel van deze VZW-projecten verrekend worden. De impact van het werk van een VZW of NGO is meetbaar en kan dus ook in geld uitgedrukt worden. Daar zou dan gerust subsidies tegen over mogen staan. Eigenlijk is dit onderwerp boeiend genoeg om verder uit te spitten. Maar belangrijker voor nu is de vraag :”hoe kan je als VZW geld inzamelen?”.

Wat kan Youlcee voor jouw organisatie betekenen?

Hebben jullie als organisatie echt behoefte aan fondsen? En was de warmste week een grote bron van inkomsten? Kijk dan eens even naar ons platform (www.youlcee.com).

Wij kunnen je verder helpen met het inzamelen van fondsen. Youlcee is in feite een virtuele “Warmste Week” en dit 365 dagen aan een stuk. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Om deel te nemen schrijf je je in en ga je op zoek naar mensen die een actie willen opstarten ten voordele van jouw VZW. Meer info in de FAQ’s voor goede doelen