0 reacties
Terug naar het overzicht

Moeder Natuur, energie en lentekriebels

Nog even geduld en het is officieel

Het is weer zover, moeder natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap. Nog even geduld en dan op 21 maart is het officieel : De lente  is daar ! En dan heb ik het niet over de astronomische lente, want die begint volgens het KMI op 20 maart, maar dat terzijde. 

Misschien moeten we ons allemaal wat bewuster worden van deze seizoenen, de veranderingen die dan gebeuren in de natuur zijn wonderbaarlijk.  Echter met de klimaatopwarming zijn de lijnen van alle seizoen behoorlijk afgevlakt. Soms is het precies zomer in maart en herfst in juli …

Maar vandaag werd ik er vrolijk van. Zelfs die vroege vogels die me sjilpend uit mijn slaap wekten kregen mijn humeur niet kapot. 

eerste lentebloeiers

Lentekriebels hebben me te pakken

Als ik buiten naar mijn tuin kijk, zie ik de eerste knoppen aan de bomen komen en overal schiet frisgroen uit de grond.  De lentekriebels hebben me te pakken en geven me energie. Lekker ingeduffeld stap ik buiten voor een deugddoende wandeling. De warmte van de eerste zonnestralen doen deugd op mijn huid, ik hunker gelijk naar mijn geplande vakantie binnen enkele weken.  En dan uit het niets komt er toch een donkere wolk voorbij. HELP, ik ben zelf nog in mijn wintermodus en dus nog niet lente-reis-klaar!

Eerste bladeren aan de Esdoorn

Terug thuis maak ik gelijk een strikte planning op met natuurlijk, zoals steeds, een bijna onbereikbaar doel.  En toch ga ik doorzetten (deze keer), er moet 10 kilo af, dus meer bewegen, veel sporten, drastische diëten. Gedaan met  languit in de zetel te hangen, met een grote zak snoep op de schoot en uren bingewatchen op Netflix.

Gelukkig staat het internet vol met crash diëten en mijn fitness kaart is ook vanonder het stof gehaald.  Dit gaat lukken, ik heb er zelfs zin in gekregen om te starten. Na wat wikken en wegen heb ik ervoor gekozen om een maand lang vegetarisch te gaan eten.

Slechts één week later, lig ik al geveld in de zetel.  Elke spier in mijn lichaam doet pijn, een te lage bloeddruk en een gigantische uitbrander van mijn vriendin, die namelijk professionele diëtiste is.

Op zoek naar de balans

Ze heeft me nogmaals de voedingsdriehoek uitgelegd en benadrukt dat ‘TE’ nooit goed is, dus ook niet te weinig of verkeerd eten. Alvorens ik verder zou gaan, heeft ze me wat leesvoer achtergelaten in verband met vegetarische voeding. Ik had het al snel door, er was een onevenwicht tussen mijn energie-inname en energieverbruik. 

De nieuwe voedingsdriehoek van Vlaams instituut voor gezond  leven, is op zijn kop gezet, door elkaar geschud en verduurzaamd. Op deze manier wordt er rekening gehouden met  bewezen gezondheidseffecten van voedingsmiddelende milieu-impact en de eetgewoonten van vandaag

Drink vooral water.  Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam.(blauw in de voedingsdriehoek) Groenten en fruit als basis (donkergroen in de voedingsdriehoek)

Vul aan met producten van dierlijke oorsprong (lichtgroen in de voedingsdriehoek)

Matig de voedingsmiddelen uit de oranjezone in de voedingsdriehoek

Vermijd de rode bol dit is de gevarenzone, dergelijke producten zijn niet verboden maar je eet er beter zo weinig mogelijk van. 

Voedingsdriehoek van het Vlaams instituut voor gezond leven
Voedingsdriehoek van het Vlaams instituut voor gezond leven
logo Vlaams instituut gezond leven

.

We zullen toch wat moeten veranderen

De manier waarop gezinnen tegenwoordig omgaan met voeding is sterk geëvolueerd en voedselallergieën en voedingsintoleranties nemen toe. Wie kent tegenwoordig niet de modeverschijnsels als  glutenvrij, lactose-intolerant, … We weten allemaal dat voeding cruciaal is en niet alleen maar om te overleven, maar ook voor onze gezondheid. Kunnen we eenvoudig overschakelen op duurzame voeding ?  En wat is dat dan, duurzaam eten ?

Na het lezen van verscheidene artikels kan ik dit kort samenvatten : eet niet teveel, eet meer plantaardige en minder dierlijke producten.  Gebruik weinig geraffineerde granen en wees zuinig met toegevoegde suikers en bewerkt voedsel. Het gaat dus niet alleen over milieu en klimaat, maar ook over dierenwelzijn, natuurbehoud, eerlijke handel, …

Maar eerlijk gezegd, mijn gezin stond nu ook niet echt te springen om een maand lang mijn vegetarische gerechten te proeven.  Het ene al wat beter gelukt en lekkerdere dan het andere. Maar zoals het spreekwoord zegt : oefening baart kunst en met de luxe van het internet kan je echt veel variëren qua recepten.  We moeten misschien allemaal het principe van onze grootouders laten varen dat een warme maaltijd moet bestaan uit soep, en dan een goede portie groenten, vlees en aardappelen en als onze maag het nog toelaat een dessertje. Koken hoeft niet moeilijk te zijn en ik ben een specialist geworden in het verwerken van restjes en ingrediënten die ik op dat moment in huis heb.  Koken is ook durven combineren en uitproberen. Op deze manier gooi ik een pak minder eten weg en draag ik bij om voedselverspilling te verminderen.

Stappen naar een duurzame voeding

Onderstaande stappenplan is afkomstig van VELT, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Dit stappenplan geeft weer wat één ieder kan doen om naar duurzame voeding over te stappen. Ik zou zeggen, het proberen waard.

10 stappen naar duurzame voeding

  1. Geniet op het ritme van de seizoenen.
  2. Vermijd restjes of ‘pimp’ ze tot feestelijke hapjes.
  3. Gebruik bioproducten voor minder pesticiden.
  4. Vers van hier, lekker lokaal!
  5. Eet minder maar beter vlees.
  6. Ga zelf aan de slag, kies niet voor kant-en-klaar.
  7. Vermijd verpakkingen en afval.
  8. Bereid bewust en bespaar energie.
  9. Kies voor variatie, voedzaam en lekker.
  10. Geef de boer geld voor zijn waar.  

Wil je echt  weten hoeveel hectare van deze planeet jij gebruikt met jouw eetgewoonten?  Klik dan op deze link van het N.B.V : www.voedselvoetafdruk.be   Door 15 eenvoudige vragen te beantwoorden ken je meteen jou impact. Je krijgt er ook nog meer tips om je afdruk te verkleinen tot de 2,1 ha die per wereldbewoner beschikbaar is.

logo Netwerk bewust verbruiken
logo Netwerk Bewust Verbruiken

En toch, the mind is weak (mijn geest althans), weken heb ik er naar uitgekeken, met de vrienden op restaurant. En onder de druk van de groep, ben ook ik bezweken voor een lekkere steak met frietjes. Per slot van rekening had ik na al mijn geleverde prestaties toch wel een belonig verdient…   en het heeft me zó gesmaakt. Ik vrees dat ik moet bekennen dat ik na deze maand toch eerder een flexitariër (of semi-vegetariër) word. Maar alle begin is moeilijk en elke kleine persoonlijke bijdrage helpt het milieu. Bovendien heb ik weer energie gekregen door dit artikel te schrijven en daar wordt een mens vrolijk van. De cirkel is rond.