1 reactie
Terug naar het overzicht

De wereld rond reizen, maar op een iets andere wijze!

Verre reizen zonder te vliegen

Bij mij knaagt er al een langere tijd het idee dat vliegen niet meer kan. Dat de ecologische impact daarvan zo ernstig is. En dat ik daarom uit idealisme niet meer mag reizen naar verre, exotische bestemmingen. Daarom wil ik op zoek gaan naar alternatieven die me kunnen helpen om een reisgevoel te krijgen zonder in een vliegtuig te stappen.

Vroeger heb ik veel gereisd. Meestal voor het werk en voor langere periodes. Maleisië en Marokko voor enkele maanden, Brazilië, Polen, Hongarije, Duitsland en Turkije voor meerdere weken. En iets kortere bezoeken aan Nederland, Frankrijk en de UK. Telkens nieuwe werkervaringen, in contact komen met bekende of nieuwe collega’s. Maar vooral in aanraking komen met andere denkpatronen, werkmanieren, logica’s.

Soms fantastisch leuke ervaringen, zoals in Maleisië, Polen en Nederland. Soms wat ingewikkelder of communicatief moeilijker (zoals in Marokko of Turkije) Of ronduit vervelend (zoals in Hongarije en Brazilië).

Ja je leest het goed. Brazilië was mijn meest vervelende (werk-)bestemming. Gepropt in een miljoenenstad, met overambitieuze collega’s (lees “ik-plant-nu-een-dolk-in-jouw-rug-medewerkers”). Sao Paolo is een vuile stad, één doorlopende file en haar inwoners zijn vooral bezig met schrik te hebben. Schrik van alles en iedereen. En dat komt zeker niet door de vele 24-op-7 tv-kanalen die alleen criminele beelden tonen van overvallen, verkrachtingen en moorden. Niet echt mijn droombestemming.

Nu was ik niet van plan om een artikel te schrijven om af te geven op vervelende collega’s. Of om negatieve ervaringen boven te halen. Eerder het omgekeerde. Er zijn plaatsen die zo leuk waren. Of die een sterke indruk hebben achtergelaten. Plaatsen waar ik graag opnieuw naar toe zou willen gaan. Plaatsen die ik simpelweg mis.

Waarom ga ik dan niet terug?

Als ik dan inderdaad die plaatsen zo hard mis, waarom ga ik daar dan niet heen? Enerzijds omdat mijn budget gelimiteerd is. Een vlucht naar Kuala Lumpur of Bali kost al snel 800 € en die financiële ruimte heb ik op dit moment niet. En ja ik zou daar voor kunnen sparen, maar dan bedenk ik me dat het dak van mijn huis aan reparatie toe is. Dat het terras nog op orde gebracht moet worden en dat er nog andere kleine reparaties nodig zijn.

CO² impact

Maar nog bepalender is het schuldgevoel waar men mij heeft mee opgezadeld. Hiernaast een berekening waarbij duidelijk wordt dat een trans-Atlantische vlucht evenveel uitstoot als iemand die 2 jaar vegetarisch eet. Geen maanden dus, maar jaren.

Ik ben ecologisch bewust en probeer mijn impact te minimaliseren. Dit wil niet zeggen dat ik perfect bezig ben. Maar ik probeer.

We hebben thuis geen droogkast of vaatwasser. We gebruiken de fiets of openbaar vervoer. In de week eten we vegetarisch. En we hebben op enkele lampen na overal Ledverlichting. Niet perfect maar al wel goed bezig.

Daarom wil ik mijn pogingen tot een betere wereld, niet ineens teniet doen door lange vluchten te boeken. Wat zijn dan mijn opties?

Reizen in smaken en geuren

Een van de leukste ideeën kwam van mijn super-ex-collega Jacky. Zij had als gewoonte een kookboek aan te kopen op elke werkbestemming. Eenmaal thuis probeerde ze dan verschillende recepten uit. Zo kon ze op een eenvoudige manier de sfeer terug oproepen.

international cooking books
internationale kookboeken

Ondertussen heb ik dus ook een grote collectie kookboeken aangeschaft. En probeer ik toch een keer per maand recepten uit. Dikwijls is het lastig om aan alle ingrediënten te geraken. Of zijn de groenten of vruchten maar half zo smaakvol als in de landen van oorsprong. Maar het gaat over het idee, de smaak en de geur

Natuurlijk kan het ook nog een stap verder. Veel van wat je kan associëren met jouw leukste vakanties, kan je helpen om dat heerlijke gevoel terug op te roepen. Ik vind stomende handdoekjes om je handen en gezicht te verfrissen geweldig. Dan waan ik me ineens ergens in Zuid-Oost Azië. Wierrookstokjes en Gamelan muziek brengen me naar Indonesië. De smaak van komijn, koriander en steranijs,voeren me naar het Midden-Oosten. En de geur van BBQ brengt me naar Brazilië.

Dit zijn de recepten die ik het meest associeer met mijn buitenlandse reizen:

Ondertussen is het me dus weer gelukt om al schrijvend, op reis te gaan. In mijn gedachte ben ik duizenden kilometers ver. En er zijn nog veel meer manieren om met een minimale impact te reizen. Meer in komende artikels.

Meer info:

https://www.eco-reizen.nl/achtergrond/kan-je-duurzaam-vliegen/ https://www.eco-reizen.nl/achtergrond/vervoer/ https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/vliegen-of-ander-vakantievervoer/#bali-of-gran-canaria-verschil-in-klimaatimpact https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/klimaatcompensatie/